Zirvede müthiş temizlik

Zirvede müthiş temizlik

GÜNDEM Haberleri

Asker, PKK'nın “kurtarılmış bölge” ilan etmeyi düşündüğü bölgeyi âdeta 'PKK'ya mezar' yaptı. 3 bin 500 metrede 119 hain tek tek avlandı.

Terör örgütü PKK, Çözüm Süreci boyunca, Hakkari'nin Yüksekova bölgesinde yüksekliği 2 bin 500 - 3 bin 500 metre arasında değişen Buzul Dağı, İkiyaka Dağları ve Doski vadisi bölgesine yerleşti. Yaklaşık iki yıldır sürdürülen yoğun hazırlıkla, bölgede dağları jeneratör ve hiltilerle delerek doçka uçaksavarlarını yerleştiren örgüt mensupları, birçok bölgede de sığınak ve mevziler yaptı. PKK'nın amacı ise bu bölgeyi “kurtarılmış bölge” yaparak, hakimiyetini ilan etmekti. Bölgenin sarp arazisi, yalçın kayalıkları ve yol vermez dağları nedeniyle geçmişte de devlete isyan edenlerin tercihi olmuştu. 1930'da yine ayını bölgede, “Oramar Ayaklanması” meydana gelmişti. İsyanı bitirmek üzere hareket eden Mehmetçik, 27 Eylül 1930'da başlattığı temizlik harekâtını 10 Ekim1930'da tamamlamıştı.
Ancak hiçbir şey teröristlerin hayal ettiği gibi olmadı. Kendilerine “kale” olarak gördükleri ve gönül bağlarının olduğu, adına türküler yaktıkları bu bölge, Şehit Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan'ın adı verilen operasyonla, adeta “PKK'ya mezar” yapıldı. Operasyonlarda dağlar ve vadiler didik didik arandı, teröristlerin “çıkılamaz” dedikleri bölgelere adım atıldı, teröristlerin kullandıkları mevziler, sığınaklar ve mağaralar birer birer kullanılamaz hale getirildi.
Zirvede müthiş temizlik

İki komando tugayı ve özel kuvvetlere ait birliklerin görev aldığı operasyonlarda, kahraman Mehmetçik bir kez daha milletin gururu oldu. Sıcaklığın gece -15 dereceye düştüğü, 3 bin 500 metreye varan sarp vadi ve kayalıklardan oluşan bölgede operasyonlar azim ve kararlılıkla 40 gün sürdürüldü. Hava Kuvvetlerinin de müşterek katıldığı harekâtta, 119 PKK'lı ölü ele geçirildi. Öldürülen çok sayıda teröriste de bölgenin çok sarp olması sebebiyle ulaşılamadı. Operasyonlar neticesinde PKK'lıların yaşadıkları bozgun ve panik telsiz konuşmalarına da yansıdı. Bir kısmının yapılan hava operasyonları neticesinde mağaralarda sıkıştıkları ve oksijen yetersizliği çektikleri, “yardım gelmez ise 40'a yakın teröristin mağarada havasızlıktan öleceği” feryatları kopuyordu. Operasyonlarda, canlarını hiçe sayarak çatışmaya giren 6 kahraman Mehmetçik ise şehitlik mertebesine yükseldi.
Zirvede müthiş temizlik





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...