Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye ne bakanlar gördü

Türkiye ne bakanlar gördü

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'de 1923'ten günümüze kadar 26'sı başbakan olmak üzere 1837 bakan görev aldı. Bunlardan sadece 926'sı koltuğa bir kere oturabildi.

Osman Sağırlı

1538 farklı ismin oturma fırsatı yakaladığı koltuk bu hafta içinde 64. Hükümet için 25 kişiyi daha ağırlayacak. 92 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca bakanlık yapan değerli isimlerin kimisinden tatlı kimisinden acı hatıralar kaldı.  İşte unutulmayan o bakanlar:

Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu
Oturduğu 
koltuktan düştü
İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı olan Azimet Köylüoğlu, bakanlık koltuğuna vekalet eden İbrahim Tez'den görevi devralmak üzere hamle yaptığı sırada dengesini kaybederek yere düşüp, kafasını duvara çarpmasıyla gündeme geldi. Karakolları denetleyip duvara İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi asan Köylüoğlu, pazarda kartvizit dağıtıp yeşil soğan yemesiyle epeyi konuşulmuştu. Güneydoğu ziyareti sırasında Suriye sınırını biraz geçen Köylüoğlu, döndüğünde etrafındakilere “Suriyeliler beni TV'den tanıyorlar “ sözleriyle güldürmüştü. Komisyon başkanlığı sırasında Meclis'e şalvarla gelen Köylüoğlu, Çekiç Güç görüşmelerinde Kuvay-ı Milliye ruhunu ön plana çıkararak hamasi nutuklar atıp “Çekiç Güç hemen çekilmelidir” sözleriyle partisinin bakanıyla ters düşmüş, altı ay sonraki bir başka Çekiç Güç görüşmesine olumlu oy kullandığı anlaşılmıştı! 
İçişleri Bakanı Meral Akşener

28 Şubat'ın talihsiz bakanı

Milyonlarca kişinin fişlendiği 'post-modern' darbe döneminin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner, 28 Şubat sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e iletmesi için Bakanlık Müsteşarı Teoman Ünüsan'a 'Söyleyin o kadına ayağını denk alsın, yoksa İçişleri Bakanlığı önünde yağlı kazığa oturturuz' sözleri hafızalara yer etmişti. Savcılık sorgusunda o cümleyi kurduğunu ancak sözlerinin hedefindeki ismin Akşener olmadığını savunan Saner, “Akşener bilginin doğruluğunu teyit etmeden bana 'Söyleyin ona ben Balkanlıyım. Kazık deyince aklıma Balkanlı olan Kazıklı Voyvoda geldi. Kazıklı Voyvoda'yı da iyi tanırız ama unutulmasın ki Voyvoda da bir homoseksüeldi' şeklinde sözler sarf etti. Asıl bu sözler tahrik ediciydi” şeklinde cevap vermişti.
Devlet Bakanı Esat Kıratlıoğlu
Dizilere ilham kaynağı oldu
Esat Kıratlıoğlu, kafasının üzerinde dolandırıp durduğu saçları ve her fırsatta ne kadar iyi yüzücü olduğunu sergilemesiyle meşhurdu. Bir dönem Tansu Çiller'i muhafaza ve müdafaa görevini neredeyse tamamen üstüne alan Kıratlıoğlu, çeşitli parodilere de konu olmuştu. Ancak 99 seçimlerinde Çiller tarafından listeye alınmayınca 'şoke olmuş', “Anneler çocukları bağırlarına basarlar. Çok sıkı kucaklarsanız, çocuk boğulup gider. Bizimki de o hesap” diye konuşmuştu. Nevşehir'e her gittiğinde söze “Sizi elektriğe ben kavuşturdum. Bu direkleri ben diktirdim” diyerek başlayan Kıratlıoğlu'na, bir köylü isyan etmiş, “N'olur, sök şu direkleri. Nereye götüreceksen, ne yapacaksan yap. Artık bize başka şeylerden söz et” demişti.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş

Kaloriferde “el pişiren” bakan 
Türk siyasi hayatının en renkli isimlerinden biri olan Osman Durmuş, bakan olduğu dönemde Antalya Devlet Hastanesini denetlerken Mayıs ayında kaloriferlerin yandığını fark etmiş ve başhekime ''10 dakika süre ile ellerini kaloriferin üzerinde tutma'' cezası verdi.

Türkiye ne bakanlar gördü

Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral
Radyasyonlu çay içti, dünyanın diline dolandı
Çernobil'deki nükleer santral patlamasından (1986) sonra radyasyondan Karadeniz Bölgesi dolayısıyla çay ve fındık etkilenmişti. Dönemin Sanayi Bakanı olarak, Cahit Aral halka “içiniz rahat olsun” mesajı vermek için kamera önünde çay içmişti. Aral'ın bu hareketi kamuoyunda aylarca konuşulmuştu.  Aral, yıllar sonra çay içmesini 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın “İç de millet rahatlasın” diye önerdiğini ifade etmiş ve yaşananları şöyle aktarmıştı; “O dönem bunu kimse yazmadı. Gazeteciler geldi, ellerinde radyasyon ölçme cihazı var. Para çıkarıp çay aldırdım. Masanın üzerine torba torba koyduk, aleti getirdim hiçbirinde alarm vermedi. Bir televizyon getirttim. Açtırdım ve ona doğru yürümeye başladım. Cihaz ötmeye başladı. Televizyonun yaydığı radyasyon daha fazlaydı.” 


Türkiye ne bakanlar gördü

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin
Siyaset tarihine adı taklacı diye geçti
Erzurum Pasinler'i ziyareti sırasında İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e kaymakamlık önünde 60 yaşındaki Mustafa Boğaçayır “Sayın bakanım, senin geldiğine çok sevindim” dedi. Bunun üzerine bakan, “Yok ya. Nerden bileyim sevindiğini? Hadi bir takla at ya da oyna bir göreyim. Çal bakayım davulcu” diye karşılık verdi. Davul zurna eşliğinde oynamaya başlayan Boğaçayır, bakan Şahin'den bol bol alkış aldı. Ancak bu diyalog sebebiyle Şahin'in adı “Taklacı Bakan”a çıktı. Şahin'in, Hollywood starlarından Angelina Jolie ile görüşmesi de uzun süre konuşuldu.
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen 
Milli yüzücü iyi bir dalgıç
Müsteşarlığı döneminde, dönemin Devlet Bakanı Tunca Toskay'la karşı karşıya gelen bunun karşılığında Japonya'ya gönderilmek istendiği için emekliye ayrılan Tüzmen, milletvekili seçilip aynı kuruma bakan olunca Toskay, devir teslim törenine hastalığını bahane ederek gelmemişti. Milli yüzücü ve profesyonel dalgıç olan Tüzmen, köpekbalıklarıyla yüzmesi, boğazı yüzerek geçmesi ve gittiği ülkelerde dalması ile dünya basınına boy boy malzeme vermesiyle gündeme geldi. Ticari heyet gezisi nedeniyle Hindistan'ın Mumbai kentine giden Bakan Tüzmen, Hintlilerin nevruzu olarak nitelendirilebilecek holi bayramına katılmıştı. Bembeyaz yerel giysileri ile gelen Tüzmen, kırmızıya boyanmıştı.
Şevket Kepçe desem olur mu?
Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu ile eski bakan Şevket Kazan televizyon programına katıldılar. Kazan ikide bir “Sayın Akkoyunlu” deyince aralarında şöyle bir diyalog geçti:
-Soyadım Akkoyunlu değil, Karakoyunlu efendim...
-Akkoyun, Karakoyun fart etmez.
-Nasıl fark etmez efendim? Ben size Şevket Kazan yerine Şevket Kepçe desem olur mu?


Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç

Törenlerde uyuyordu
“Rus turistler görgüsüzdür” sözleriyle gündem olan Bakan Atilla Koç, toplu mekanlarda zuhur eden uyuklama problemi ile basının özel dikkatlerine mazhar olmuştu. ABD'de yaşayan bir Türk doktorun uyarması ile polisomnografi çektiren Koç'a uyuklamaların tıkanmaya bağlı uyku apnesi hastalığından kaynaklandığı ortaya çıkmış, uygun tedaviyle uyuklamaları kesilmişti. 
Enerji Bakanı Cemal Büyükbaş
Benzin sızıntısını petrol zannetti
Özal döneminin Enerji Bakanı Cemal Büyükbaş memleketi Eşkişehir'de petrol bulduğunu açıklamıştı. Ancak bakanın petrol çıktığını söyledği yerin hemen yakınında benzin istasyonundan sızıntı olduğu belirlenmişti.
Türkiye ne bakanlar gördü

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay 
Görevdeyken kendini vurdu
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı iken 6 Temmuz 1999 tarihinde ruhsatlı silahıyla intihar teşebbüsünde bulunan Hikmet Uluğbay'ın dili parçalanmış ancak ölümden dönmüştü. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, Uluğbay için “Bir süredir IMF görüşmelerinden dolayı stresli” şeklinde olayı geçiştirmiş, ancak basının karşısına ilk defa tekrar Bülent Ecevit ile çıkan Uluğbay olaydan 16 gün sonra istifa etmişti. 
Devlet Bakanı İsmail Özdağlar 



Yüce Divan'a gönderildi
ANAP hükümetinde Devlet Bakanlığı yaptığı sırada “Rüşvet almak” ve “görevini kötüye kullanmak” iddiasıyla kendi partisinin de desteğiyle TBMM tarafından 15 Mayıs 1985 tarihinde Yüce Divan'a sevkedilen Özdağlar'a karşı dönemin Başbakanı Turgut Özal da tanık olarak dinlenmişti. Yüce Divan, tanık ifadeleri ve dava kanıtlarını “rüşvet” suçlaması için yeterli görmeyip, “görevini kötüye kullanmak”tan Özdağlar'ı 2 yıl hapis ve 30 bin lira ağır para cezasına çarptırmış, 5 Mart 1986 tarihinde Milletvekilliği düşürülmüştü.
Türkiye ne bakanlar gördü
Gümrük Bakanı Tuncay Mataracı


Hapishanede namaza başladı
Güneş Motel görüşmesiyle parti değiştiren ve Ecevit Hükümetinde Gümrük ve Tekel Bakanı olan Tuncay Mataracı, 12 Eylül Darbesi'den (1980) sonra “rüşvet almak” iddiasıyla Milli Güvenlik Konseyi tarafından Yüce Divan'a sevkedildi. 25 ayrı suç iddiasından yargılanan Mataracı, 43 yıl ağır hapis ve 787 milyon 386 lira para cezasına çarptırıldı. 10.5 yıl cezaevinde yattı, namaza başladı. 1991 yılında tahliye edilen Mataracı, cenaze namazı için gittiği camide ayakkabısı çalınınca uzun süre konuşulmuştu.
Askere çağrıldılar
Sahte belgeyle dövizle askerlikten yararlandığı iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Devlet Bakanı Bahattin Şeker, vekilliği düşürülüp 43 yaşında askere alındı. 65 yaşındaki Turizm Bakanı Bahattin Yücel de terhisinden 35 yıl sonra yanlışlıkla askere çağrıldı.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...