Silvan'da teröristler mahalle sakinlerini kalkan yapıyor!

/ Kaynak: AA
Silvan'da teröristler mahalle sakinlerini kalkan yapıyor!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, sokağa çıkma yasağı devam ederken çatışmalar devam ederken PKK'lıların mahalle sakinlerine yaptıkları ise kan dondurdu...

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, teröristlerin saldırılarının yoğunlaştığı üç mahalledeki görünüm, terörün halka verdiği zararı gözler önüne seriyor. Okulları, evleri hatta camileri mevzi olarak kullanan teröristler, binaların duvarlarında açtıkları deliklerden güvenlik güçlerine ateş ediyor, gasbettikleri iş makineleriyle sokaklarda açtıkları hendeklere tuzakladıkları patlayıcılarla güvenlik güçlerine zarar vermeyi amaçlıyor.

İlçede terör örgütüne yönelik operasyonlar jandarma ve polis ekiplerince sürdürülürken, Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Güvenlik güçlerinin operasyonuyla teröristlerden temizlenen söz konusu mahallelerin büyük bölümünde, terör örgütünün verdiği zarar görülüyor.

Özellikle Mescit Mahallesi'ndeki Silvan Yatılı İlköğretim Okulu ile yakınındaki Silvan Anadolu İmam Hatip Lisesinin durumu görenlerin içini sızlatıyor. Terör örgütü üyelerinin yazdığı tehdit dolu mesajlar bulunan okulların duvarlarında, balyozlarla açılan delikler dikkat çekiyor. Teröristler tarafından açılan bu delikler, mevzi olarak kullanılıyordu. Okulların içindeki malzemelere de zarar veren teröristler, duvarlarda açtıkları büyük deliklerden mevziler arasında geçişi sağlıyordu.

- Mahalle sakinleri "kalkan" yapılmaya çalışıldı

Mahalledeki evler, sokaklar hatta iş yerleri de teröristlerin yıkıcı faaliyetlerinden nasibini aldı. Mahalledeki birçok kişi, yaşanan olayların ardından evlerini terk etti. Evleri sokağın genelini gören yerlerdeki aileler, teröristlerce evlerinden çıkarıldı. Bu evlere mevzilenen teröristler, konumu itibarıyla fayda sağlamayacağını düşündükleri yerlerde oturan aileleri ise "kalkan" olarak kullanmaya çalıştı. Terör örgütü üyeleri, aileleri ölümle tehdit ederek mahallede kalmalarını sağlamak istedi.
Mahalle sakinlerinden çok büyük bölümünün evlerini terk etmelerinin ardından teröristler, kapılarını kırarak girdikleri evleri kendileri için mevzi olarak kullanmaya başladı. Evlerin duvarlarında açtıkları deliklerden çevreyi gözetleyen, güvenlik güçlerine ateş açan teröristler, duvarları delerek evler arasında koridorlar oluşturdu. Terör örgütü üyeleri buraları, hem diğer mevzilere görünmeden ulaşmak hem de güvenlik güçlerinden kaçmak için kullandı.

- Camileri kullanıyorlar

Yaşananların ardından ibadete kapanan camiler de teröristlerin hedefleri arasında yer aldı. Kilitli kapıları kırarak buralara giren terör örgütü üyeleri, mevzi olarak kullandıkları camilerden güvenlik güçlerine saldırdı.
Sokaklarda teröristlerin kazdığı hendekler ve oluşturdukları barikatlar da yaşananların ciddiyetini ortaya koydu. Gasbettikleri iş makineleriyle beşer metre en ve boyunda hendekler kazan teröristler, buralara patlayıcı tuzakladı. En az 12 kilogram olan bu patlayıcılar, güvenlik güçlerince imha ediliyor.
Evlerin duvarları ve sokaklarda, yaşanan çatışmaların tüm izlerini görmek mümkün. Birçok evde mermi izi, sokaklarda boş mermi kovanları bulunurken, teröristlerce döşenen el yapımı patlayıcılar nedeniyle su ve elektrik hatlarında da sorunlar yaşanıyor.

- Teröristler için çember daralıyor
Güvenlik güçleri, evleri tek tek kontrol edip, hendekleri kapatarak mahallede ilerliyor. Teröristlerce tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle çok dikkatli davranan polis ve jandarma ekipleri operasyonlarını aralıksız sürdürüyor. Söz konusu mahalleler teröristlerden temizlenene ve halkın güvenliği sağlanana kadar operasyonların süreceğini belirten yetkililer, teröristler için 3 mahallede çemberin iyice daraldığını kaydetti.
Evlerini terk etmek zorunda kalan bazı mahalle sakinleri ise can güvenliklerinin kalmadığını, düzen ve huzur istediklerini dile getirerek, terör örgütü üyelerine tepki gösteriyor.

- Kaymakam Kütük

Silvan Kaymakamı Murat Kütük ise ilçede yaşananlara ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağının 3 mahallede sürdüğünü anımsattı.
Konak, Mescit ve Tekel mahallerinde teröristlerce kazılan hendeklerin kapatılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Kütük, örgüt üyelerinin hendekleri kapatmaya çalışan kepçe ve iş makinelerine roketatarlarla saldırdığını anlattı.
Kütük, gerek bu saldırılar gerekse hendeklerdeki tuzaklanmış patlayıcılar nedeniyle çalışmaların çok dikkatli yapıldığına dikkati çekerek, "İnşallah en kısa sürede açılan hendekler kapatılıp, kamu düzeninin, kamu hizmetlerinin sağlıklı şekilde verilmesi sağlanıp, sokağa çıkma yasağı kaldırılacaktır" diye konuştu.
Mahallerdeki vatandaşların terör saldırıları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Kütük, "Bu vatandaşlarımızın da ihtiyaçlarını en güzel şekilde karşılamak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu konuda hiçbir endişe duyulmasın" ifadelerini kullandı.

- "Belediyeler ancak başkası talep ederse karşılık veriyorlar"

Sokağa çıkma yasağının olduğu mahallelerde teröristlerce kazılan hendek ve oluşturulan barikat sayısının 40'a yakın olduğunu bildiren Kütük, şöyle devam etti:

"Hendekler büyük iş makineleriyle kazıldığı için ancak yine aynı nitelikteki makinelerle kapatılabiliyor. Bu iş makineleri, emniyet güçlerimizde bulunmuyor. Bunları Diyarbakır'dan, diğer il ve ilçelerden takviye alarak sağlıyoruz. Şu anda hendek kapatmak için diğer belediyelerden yardım gelirse hemen kapatırız. Ne kadar çok belediye aracı gelip bize bu konuda yardımcı olursa sokağa çıkma yasağı da o kadar çabuk kalkar."

- "İddialar gerçeği yansıtmıyor"

Diyarbakır'daki belediyelerden söz konusu talebe olumlu karşılık verenin olup olmadığının sorulması üzerine Kütük, "Belediyelerden yok. Belediyeler ancak başkası talep ederse karşılık veriyorlar. Maalesef güvenlik güçlerinin taleplerine olumlu bir yanıt alamıyoruz" karşılığını verdi.
Kütük, terör eylemlerinin yoğunluk gösterdiği mahallelerden kaçanlardan talep edenlere kamu misafirhanelerini açtıklarını belirten Kütük, terör örgütüne yönelik ilçe merkezindeki operasyonda "tank ve top gibi ağır silahların kullanıldığı" iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Silvan halkının teröristlerin eylemlerinden büyük rahatsızlık duyduğunu dile getiren Kütük, "Biz vatandaşımızın da bu konuda ciddi sıkıntısı olduğunu biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...