Avrupa terörle yüzleşti

Avrupa terörle yüzleşti

GÜNDEM Haberleri

Antalya'da bugün başlayan G-20 öncesi yaşanan Fransa'daki kanlı terör saldırısı akıllara birçok soru işareti getirdi.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Antalya'da bugün başlayan G-20 öncesi yaşanan Fransa'daki kanlı terör saldırısı akıllara birçok soru işareti getirdi. Uzmanlara göre saldırılar Suriye'ye muhtemel bir kara harekâtının ayak sesleri. İşte o değerlendirmeler:
YENİ HEDEF RUSYA
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi): Bu saldırılar Rusya'da da bekleniyor. Hatta önümüzdeki dönemde başka Avrupa ülkelerinde de olabilir. IŞİD'in en büyük gücünü yabancı savaşçı olarak tanımladığımız ölmeye hazır, ülkesine geri dönen birçok genç oluşturuyor. Tabii onlar da o ülkelere mümkün olduğunca zarar verdirme taktiği güdüyorlar. Almanya ve Fransa bu noktada iki önemli hedef ülke. Terör artarak gidecek. Batı yeni bir topyekün askeri harekâta girişecek diye düşünüyorum.
GÜÇLÜ BİR ÇAĞRI YAPILACAK
Süleyman Özeren (GLOBAL Politika ve Strateji Başkanı): Fransa'dan IŞİD'e giden bugüne kadar 1000 kişiye yakın Fransa vatandaşı var. Bunlar artık o ülkelerde de bir tehdit haline geldi. Bir anlamda Irak ve Suriye'de Türkiye'nin uzun yıllardır yaşadığı sorunları Avrupalı ülkeler tarafından daha yeni yeni yaşanmaya başlandığını görüyoruz. G20 zirvesinin kendi olağan gündemi dışında teröre karşı uluslararası kamuoyunun çok daha net bir duruş sergilemesini bekliyorum.
BU SAVAŞ ÇIKARTIR
Prof. Dr. Hasan Köni (İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi): “ Bu olaylar Fransa'da ikinci defa oluyor. Fransa madem saldırılara geçti, hazır olması lazımdı. Bunu hesaplayamadı. Diğer yandan Fransa'dan çok bu bölgede ABD ve Rusya iş yapıyor. Niye Rusya, Amerika değil de Fransa. O zayıf bir halka mıdır? Saldırının boyutu Ortadoğu'ya savaş açılacak boyutta. Yani şimdi uçağı, roketi olmayan bir grup bu kadar cesareti niye gösteriyor. Gelip beni vurun, öldürün mü demek istiyor. Yani acaip bir durum var. Kafayı yemişlerse yapmışlardır, değilse çok büyük bir komplo dönüyor onu da biz bilmiyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...