G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi

G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi

GÜNDEM Haberleri

Çok kritik bir dönemde Antalya'da organize edilen G20 Liderler Zirvesi hızlı başladı.

G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi

Dünyanın “zirvesi” Antalya'da buluştu. Belek'te düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılama seremonisi ile başladı. G20 Dönem Başkanı Türkiye'nin ev sahipliğindeki zirveye ABD Başkanı Barack Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer G20 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları katıldı. Erdoğan zirve kapsamında liderleri tek tek karşıladı ve hatıra fotoğrafı çektirdi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da başlayan G-20 Liderler Zirvesi'nde ilk çalışma oturumunu Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için liderleri saygı duruşuna çağırarak açtı. Erdoğan'ın davetiyle zirveye katılan liderler terör saldırılarında hayatları kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sonrasında konuşmasına devam eden Erdoğan, “Bu acı hadise bize gösterdi ki ekonomiyle güvenlik arasındaki ilişkiyi görmezden gelemeyiz” dedi.
G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi

ERDOĞAN-OBAMA BULUŞMASI
Erdoğan, zirve kapsamında Regnum Otel'de Obama ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yaptı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, milletvekilleri Binali Yıldırım ve Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da hazır bulundu. Görüşme sonrasında açıklama yapan Erdoğan, “G20 Zirvesi çok farklı bir dönemde, özellikle Paris'teki bu terör eyleminin hepimizi üzdüğü ve şiddetle kınadığımız bir dönemde oluyor. Uluslararası terörizme yönelik tavrımız, zirvede karşılığını buluyor” dedi. Paris'teki saldırının Ankara'daki katliamdan farklı olmadığını bildiren Erdoğan, “Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değil, tüm insanlığa karşıdır. Sayın Obama'yla DAİŞ ile mücadele konusunu da görüştük. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları da değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortakları olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz” diye konuştu. 
ABD BAŞKANI: TÜRKİYE ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ

ABD Başkanı Obama, Erdoğan'la yaptığı görüşmeden sonra yaptığı konuşmada Paris'teki saldırıların masum insanları hedef aldığını aktardı. Obama, “Sayın Erdoğan'ın da söylediği gibi Paris'te yaşanan hain saldırılar sonucunda acil konular da dâhil oldu görüşmelerimize. Ankara'daki saldırıda olduğu gibi Fransa'daki saldırı da masum insanları hedef aldı. Bunlar, sadece Fransa'ya, Türkiye'ye değil, bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır. İkimiz de Hollande'a söylediğimiz gibi onlarla dayanışma içinde duruyoruz. Bu hain saldırıların faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda Irak ve Suriye'de önemli bir koalisyon ortağı olduğunu belirten Obama, “NATO'da bir müttefik olarak IŞİD'e karşı yapılan mücadelede Türkiye, çok önemli bir ortak olmuştur. Aynı zamanda Suriye'deki bu felaket ortamını gidermek için de önemli bir ortak olmaya devam etmektedir” diye konuştu. Erdoğan ile görüşmesinde IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkılabileceğini konuştuklarını aktaran Obama, “Çok verimli bir toplantımız oldu. Koordineli şekilde çalışmalarımızı yürütmeye karar verdik. Aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırında IŞİD tehdidi ile nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana'daki diplomatik gelişmelerden bahsettik. Hem Ankara'da hem Paris'te hem de Suriye'de acılar yaşatan IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizden bahsettik” diye konuştu. Türkiye'nin ağır bir mülteci yükü altında olduğunu kaydeden Obama, tarihî bir zirveye ev sahipliği yaptığı için Erdoğan'a teşekkür etti.  
G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi

OBAMA-PUTİN KAFA KAFAYA

ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çalışmalar sırasında lobide bir araya geldi. Kafa kafaya veren iki lider 35 dakika süren görüşmede, Suriye ve Ukrayna konularını ele aldı. Beyaz Saray'dan bir yetkili,  “Başkan Obama, Rusya'nın Suriye'deki askerî çabalarının IŞİD üzerinde yoğunlaşmasının önemine dikkati çekti” bilgisini verdi.

G20 Liderler Zirvesi'nde dünyaya en güçlü mesaj verildi
DAVUTOĞLU'NDAN KONUK LİDERLERE RESEPSİYON
Başbakan Ahmet Davutoğlu, G20 Liderler Zirvesi'ne katılan heyet başkanları için resepsiyon verdi. Resepsiyona, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve IMF Başkanı Christine Lagarde'ın da aralarında bulunduğu konuklar katıldı. Davutoğlu, Suudi Arabistan Kralı  Salman ile de bir araya geldi.

AB'NİN PATRONLARI, TÜRKİYE'NİN DEDİĞİNE GELDİ
Avrupalı liderler, IŞİD'le mücadeleye odaklanıyor. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, G20 için bulundukları Antalya'da ortak basın toplantısı düzenledi. Juncker, “Paris'teki saldırılar sadece Fransa'ya değil, bütün evrensel değerlere karşı yapılmış saldırılardır. Olayların mültecilerden kaynaklandığını düşünmüyorum. Saldırıyı yapanlar tam olarak mültecilerin kaçtığı insanlar. Genel anlamda AB politikasını ve mülteci politikasını gözden geçirmeye kesinlikle gerek yok. 122 kişiden her birinin birer mülteci konumunda olduğunu düşünün dünyada. Bu global bir sorundur. Bu küresel sorun bizim küresel bir cevap vermemizi zorunlu kılıyor. Bu krizlerin, böyle dramatik zamanlarda olması bizi üzüyor” dedi. Mülteciler konusunda Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Juncker, ortak eylem planında temelde anlaşıldığını aktardı. Donald Tusk da, “Paris'teki saldırılar hepimizi şok etti. Bu artık herhangi bir zirve olamaz. Dayanışmamızı ifade ettik, ama sözler kifayetsiz kalıyor, beraber eyleme geçmemiz gerekir. Bu saldırıları Suriye'deki ılımlı muhalefet yapmadı. Tüm liderler, eylemlerinde DAEŞ'e odaklanmalı” ifadelerini kullandı.  Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Suriye ile ilgili olarak, mutlaka siyasi bir anlaşmanın sağlanması en önemli önceliklerimizden biri olmalı. Çok büyük bir aciliyet var” dedi. Terör saldırılarına değinen Ban, “Din adına hareket ettiklerini söyleyenler sadece dinlerine zarar verirler. Terörizm insanlığın tamamı için tehdit niteliğindedir” diye konuştu. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...