Avrupa’nın insanlığı

Düzenleyen:
Avrupa’nın insanlığı

GÜNDEM Haberleri

Çeşitli Avrupa ülkelerinde sığınmacılar Nazi Almanyasındaki uygulamaları andırır şekilde kırmızı kapılı evlere yerleştirildi, sığınmacılara ayırt edici bileklik takıldı, kıyafetleriyle alay edilerek “mülteci modası” başlatıldı.

Türkiye kıt kaynaklarına rağmen sığınmacıları bağrına basar ve onlar için milyarlarca dolar masraf yaparken çok daha gelişmiş imkânlara sahip Avrupa, sığınmacılara adeta öcü muamelesi yapıyor. Avrupa’da sığınmacılara karşı art arda skandal boyutunda ayrımcılık örnekleri sergilendi. İngiltere’de Suriyeli sığınmacılar “kırmızı kapılı” konutlara yerleştirildi. Middlesbrough’da yaşayan sığınmacılar, şehirde bulunmalarından rahatsız olan yerli halkın kırmızı kapılar sayesinde nerede yaşadıklarını kolayca tespit ettiğini ve “Evlerine taş ve yumurta attığını” söyledi. Times gazetesi de Middlesbrough’da sığınmacıların yaşadığı 168 evden 155’inin kapısının kırmızı olduğunu bildirdi ve bunun Nazi Almanyası’nda Yahudilerin takmaya zorlandığı sarı yıldızları andırdığını kaydetti. Galler’in başkenti Cardiff’te de sığınmacılar, kendilerine verilen renkli bileklikleri takmaya mecbur ediliyor. Çalışmaları yasak olduğu için kendilerine verilen günde 3 öğün yemeğe bağımlı sığınmacılar, bileklileri çıkarmaları halinde yemek alamıyor. Başka bir skandal da İtalya’da yaşandı. Ülkenin dört bir yanında başlayan karnaval kutlamaları için internet alışveriş sitesi Amazon’un İtalya şubesinde ‘mülteci çocuk kostümü’ satılması ülkede infiale yol açtı. Site kullanıcıları, son yıllarda yaşanan mülteci dramı sürerken böyle bir ilan verilmesini “duyarsızlık” ve “utanç verici” olarak nitelediler. Tepkiler üzerine ilan siteden kaldırıldı.

Avrupa’nın insanlığı

Avrupa’nın insanlığı

Muhtarlar sığınmacılara babalık yapıyor

Türkiye’ye sığınan Suriyeliler dünyanın hiçbir yerinde görmedikleri misafirperverliği görüyor. Bunun bir örneği de İzmir’in Konak ilçesindeki mahallelerde yaşanıyor. Vezirağa Mahallesi Muhtarı Yusuf Polat, Millet Mahallesi Muhtarı Şener Doğan ve Selçuk Mahallesi Muhtarı Kasım Yavuz, ülkelerindeki iç savaştan kaçıp gelen Suriyelilerin sağlık, barınma, ısınma, giysi ve eğitim gibi ihtiyaçlarını karşılamak için büyük çaba gösteriyor, onlara adeta babalık yapıyor. Zor durumda olan sığınmacılar, başları sıkıştığında onların kapılarını çalıyor. Üç muhtar, mülteci dernekleri ile irtibat içinde çalışıyor, Suriyeli çocukları oturdukları evlere en yakın okullara kayıt ettiriyor. En zor durumda olan Suriyelilerin kendi mahallesinde barındığını söyleyen Vezirağa Mahallesi Muhtarı Yusuf Polat, sadece onların sorunlarıyla ilgilenmekle kalmıyor, babası olmayan Suriyeli çocukları kucağına alarak onlara baba şefkati gösteriyor. Şener Doğan da Gültepe semtinde 6 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşadığını belirterek, “Biz bir yere kadar yardım edebiliyoruz. Muhtarlığın gücü belli, bu insanlara mutlaka kurumsal yardım elleri uzanmalı” derken, Kasım Yavuz da, “Birçoğu Türkçe bilmiyor ve dertlerini anlatamıyorlar. Evlerde doğan hasta, bakıma muhtaç bebek ve çocuklar var. Bu insanlar dertlerini sadece biz muhtarlara anlatabiliyorlar. Biz de artık tükenme noktasına geldik” diye konuştu. DHA

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...