Dünya FETÖ'ye dar ediliyor

Düzenleyen:
Dünya FETÖ'ye dar ediliyor

GÜNDEM Haberleri

Dışişleri, FETÖ’nün dünya haritasını çıkardı, elçiler haftalık rapor geçiyor. Örgütü takibe alan 111 ülke Türkiye’ye “Sizin yanı- nızdayız” mesajı verdi

Buket Güven Ankara
Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık 170 ülkede faaliyet gösteren ve 3 bin eğitim kurumu olduğu tahmin edilen FETÖ terör örgütünün dünya çapındaki haritasını çıkardı. FETÖ, Orta Asya’da ve Kafkasya’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1990’ların başında okullarını açarken Afrika’daki okullarının çoğunu da 1990’ların ortası ve sonuna doğru açmaya başladı. Terör örgütü yayılmacı politikası ile birlikte yaklaşık 170 ülkede 3 binden fazla eğitim kurumuna sahip oldu. FETÖ, söz konusu ülkelerde okul-kültür merkezi-dil okulu-öğrenci yurdu ve üniversite ile halka nüfuz etti. Darbe girişimi sonrasında Türkiye bu örgütün eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan ülkelere söz konusu kurumların bir tehdit olduğu mesajını iletmişti.
FETÖ okulları bulundukları ülkelerde elit ve üst düzey bürokrat kesimin çocuklarını gönderdiği okullar. Fakir ve parlak öğrencilere de burs imkanı sunuluyor. Gelişmekte olan ülkeler Türkiye’nin bu okullara yönelik talebini “eğitim alanında boşluk olacağı” gerekçesiyle kapatmaya karşı duruyor. Ankara ise bu okulları ya “siz devir alın” ya “Türkiye Maarif Vakfı’na devir edin” mesajı verdi. Türk yetkililer okullarda öğretmen konusunda bir sıkıntının olması halinde Türkiye’nin gereken desteği sunacağının da altını çizdi.
BÜYÜKELÇİLER TAKİPTE
 Türkiye’nin Dış Temsilcilikleri ise FETÖ okullarını yakından takip ediyor. Örgütün yapılanmasının olduğu ülkelerdeki Büyükelçilikler güncel raporları haftalık olarak Ankara’ya iletiyor. Şu ana kadar 120 mevkidaşına FETÖ’yü anlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dış temsilciliklerde bugüne kadar, cumhurbaşkanı düzeyinde 64, başbakan düzeyinde 88, bakan düzeyinde 597, milletvekili düzeyinde ise bin 444 temas olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, diğer üst düzey yetkililerle beraber yaklaşık 8 bin 400 temasın gerçekleştirildiğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, dış temsilciliklerin yazılı ve görsel basınla gerçekleştirdiği mülakat sayısının 2 bin 270, basın toplantısı sayısının 236, yayınlanan makale ya da mektup sayısının ise 488 olduğunu kaydetti.
OKULLAR DEVREDİLİYOR
Bakan Çavuşoğlu, bakanlık verilerine göre, bugüne kadar 7’si dernek statüsünde, 72’si okul veya eğitim merkezi olmak üzere 79 FETÖ kuruluşunu kapattırdıklarını veya yönetiminin devrini sağladıklarını vurguladı. Edinilen bilgilere göre; Somali, Azerbaycan, Sudan, Libya, Ürdün, Gine, Angola, Kazakistan ve Tacikistan’daki FETÖ okulları kapatıldı ya da bunlara el konuldu. Gine’de devralınan beş okuldan ikisine Şehit Ömer Halisdemir’in adı verildi. Örgüte ait okulları Eğitim Bakanlığı bünyesine devretmeyi planladığını açıklayan Irak’ın da bu konuda olumlu adımlar atması bekleniyor. 

Dünya FETÖ'ye dar ediliyor

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...