Pilot eğitecek hoca aranıyor

Düzenleyen:
Pilot eğitecek  hoca aranıyor

GÜNDEM Haberleri

Hain darbe girişimine destek veren savaş uçağı pilotlarının kurumdan ihraç edilmesinin ardından yaşanan uçucu personel sıkıntısı eğitmenlik konusunda da yaşanıyor.

Ünsal Ergel ANKARA
Hain darbe girişimine destek veren savaş uçağı pilotlarının kurumdan ihraç edilmesinin ardından yaşanan uçucu personel sıkıntısı eğitmenlik konusunda da yaşanıyor. Darbe girişimi nedeniyle harp okulları geçen yıl mezun verememişti. Geçtiğimiz yıl ara sınıflardan alınan öğrencilerin ise 2018 yılından itibaren mezun olması bekleniyor. Uçak başına düşmesi gereken pilot sayısı kritik seviyenin de altına düştü. Bu düşüş nedeniyle mevcut uçucu personelin uçuş saatleri de olağanüstü şekilde artmaya başladı. Mevcut personelin sürekli aktif görevde bulunması nedeniyle, yetişecek personele eğitim verecek uçucu eğitici personel bulunamıyor. 
Zira pilot olarak seçilen teğmenlerin zamanı büyük oranda eğitimlerde geçiyor. Üsteğmenler, aynı zamanda hava gücünün omurgasını oluşturuyor. Kıdemli yüzbaşı olan bir pilot ise kazandığı deneyimler sayesinde ancak öğretici pilot olarak çalışmaya başlayabiliyor. Savaş pilotları yoğun olarak binbaşılık rütbesinde mecburi hizmetini doldurdukları için yüzde 80’i istifa ederek sivil sektöre geçiyor. 
Hava Kuvvetlerinde yeni gelecek pilotların eğitimi farklı formüllerle çözülmeye çalışılıyor. Bu kapsamda ilk olarak Pakistan’dan öğretmen pilot getirilmesi gündeme geldi. Ancak ABD’nin F-16 pilotu yetiştirilmesi konusundaki rezervi hatırlanarak, boşluğun bir anda kapatılabilmesi için bu alternatif devreye girdi. Bu defa pilotların ABD’de eğitimi gündeme geldi. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Ankara’yı ziyaretinde konunun görüşüldüğü kaydedildi. İki ülke arasında önümüzdeki dönemde yapılacak görüşmelerde konunun karara bağlanması bekleniyor.
Yıllar önce, Türk pilotlar F-16’lar için ABD’nin oluruyla Suudi Arabistan ve Katarlı uçucu personele eğitim vermişti. ABD, bu savaş uçağına ilişkin yaptığı satış sözleşmelerinde eğitimine ilişkin de kendi izninin olmasına ilişkin hüküm koyuyor. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...