'Arakan'ı unuttuk sanmayın'

Düzenleyen:
'Arakan'ı unuttuk sanmayın'

GÜNDEM Haberleri

Türkiye olarak, Kuzey Irak'taki önemli gelişmelere rağmen aklımız Myanmardaki zulümde... Myanmar’daki etnik temizlik Arakanlı Müslümanların yüzde 84’ünü topraklarından etti. Fanatik Budistlerin saldırıları sürüyor.

Myanmar’da 1970’lerden bu yana zulüm ve sistematik baskıya uğrayan Arakanlı Müslümanların büyük çoğunluğu ülkedeki topraklarını terk ederek bölge ülkelerine göç etti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Duniya Aslam Khan’ın açıklamasına göre, Arakan’da son zamanlarda yaşanan şiddet olayları sebebiyle 25 Ağustos’tan bu yana 500 binden fazla Arakanlı Müslüman Bangladeş’e geçti. Ülkede 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve “devletsiz” sayılan Arakanlı Müslümanlar, BM tarafından “en çok eziyet gören dinî azınlıklardan biri” kabul ediliyor. Fanatik Budistlerin saldırıları sebebiyle can güvenliklerini sağlamak için Bangladeş’e son geçişlerin ardından Arakanlı Müslümanların 1 milyon 600 bin kadarının bölge ülkelerinde, 300 bininin hâlâ Arakan’da bulunduğu tahmin ediliyor. Bu verilere göre, 1970’lerden bu yana yaklaşık 1,9 milyonluk Arakanlı Müslümanın yüzde 84’ü Myanmar’ı terk ederken eyalette geriye sadece yüzde 16’lık bölümü kaldı. Rakamlar, Arakanlı Müslümanların etnik temizlikle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

BÜYÜK KAÇIŞ

1970’lerden 2017 başına kadar 1 milyon 100 binden fazla Arakanlı Müslüman topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu dönemde Arakanlı Müslümanlardan 400 bini Bangladeş’e, 300 binden fazlası Pakistan’a, 300 bini Suudi Arabistan’a, 55 bini diğer Körfez ülkelerine, 100 binden fazlası Malezya başta olmak üzere Asya Pasifik ülkelerine ve 10 bini Hindistan’a legal ya da illegal yollarla göç etti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...