Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan Kudüs açıklaması

Düzenleyen:
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan Kudüs açıklaması

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Kudüs'ün hem tarihi, hem dini, hem de hukuki statüsü itibariyle İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı vahim bir hata olacaktır'' dedi. Kalın, İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi'nin 13 Aralık'ta İstanbul'da toplanacağını da açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Kudüs'ün hem tarihi, hem dini, hem de hukuki statüsü itibariyle İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı vahim bir hata olacaktır. Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, dün Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir.

Tarihi, dini ve hukuki mülahazaların yanı sıra Kudüs'ün mevcut statüsünün muhafaza edilmesi ve İsrail'in mülkü gibi lanse edilmesinin hatasının, yanlışının, vahim hatasının önlenmesi konusunda ayrıca atılması gereken adımlar olduğu da bir hakikattir. Zaten şu anda kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini adeta ortadan kaldıracak bu vahim hatadan Amerikan yönetiminin derhal dönmesi çağrısında bulunuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı ilk tepkimizi verdi. Kendisi bundan önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere Arap dünyasından birçok liderle, İslam dünyasından hükümet ve devlet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Bu sabah itibarıyla Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya devlet ve hükümet başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor.

Cumhurbaşkanı bugün bir çağrı mektubu yayımlayacak. Kudüs'ün statüsüne ve bölge barışına ilişkin hassasiyet arz eden bu gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye ve koordinasyon sağlamaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatını olağanüstü zirveye davet etmektedir. Önümüzdeki hafta, 13 Aralık Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi, İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinde toplanacaktır.

ABD'DEKİ HAKAN ATİLLA DAVASI

Mahkemede özellikle dünden beri Rıza Sarraf'ın yaptığı açıklamalar ortadadır. Hapishaneden çıkmak için ne tür bir anlaşma yaptığı, ne tür yalanlar söylemeye hazır olduğu da kendisi tarafından ifade edilmiştir. Bütün bunlar yaşanırken hala bu davanın salt bir ambargoyla ilgili hukuki, teknik bir dava olduğunu söylemek mümkün değildir. Bunun üzerinden Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türkiye Cumhuriyeti'nin üst düzey yetkililerine dönük bir siyasi algı operasyonu yapılmaya çalışılmaktadır.

TÜRK BANKALARINA CEZA KARARI ÇIKAR MI?

Halkbank iyi bir avukatlar ekibi oluşturdu. Davanın gerçekten hukuki bir zemine oturduğunu görelim ondan sonra gerekli adımlar atılacaktır elbette. Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası hukuka aykırı bir işlem yapmamıştır. Kendi ulusal çıkarları çerçevesinde şeffaf bir şekilde bu çalışmaları o yıllarda yürütmüştür. Şimdi bu konuların böyle tekrar gündeme getirilmesi, 17/25'te FETÖ savcılarının Türkiye'de yapamadığı, başaramadığı şeyi New York üzerinden hayata geçirmesini de herhalde hepimiz açık ve net bir şekilde görüyoruz.

ABD BAŞKANI TRUMP İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Sayın Trump'ın 24 Kasım'daki telefon görüşmesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediği 'Bundan sonra PYD'ye silah yardımı yapılmayacak' sözünün maalesef Amerikan yönetimi tarafından, başka birimler tarafından başka yönlere çekildiğini, tevil edilmeye başlandığını, sahada da bu yardımların devam ettiğini görüyoruz. Bu bizim için ne izah edilebilir ne de kabul edilebilir bir durum.

Sayın Cumhurbaşkanımız Filistin konusunda, diğer bütün konularda olduğu gibi hakikatleri söylemeye bugüne kadar nasıl devam ettiyse bundan sonra da devam edecektir. İsrailliler bundan ister rahatsız olsunlar ister mutlu olsunlar, bu bizi ilgilendirmez. Cumhurbaşkanımıza yönelik bu ifadeleri kullanmalarının sebebi de bu gerçekleri onlara hatırlatmalarıdır.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamaları kabul edilemez. A Haber ve Atv'ye bu saldırısının temel sebebi bu haber kanalının milli ve yerli bir duruş sergilemesidir. Ortaya attığı iddiaların altının ne kadar boş olduğunu gördük. Bu tür saldırılarla ne sayın Cumhurbaşkanımızı ne hükümeti lekeleme gibi başarı elde edemeyeceğini milletimiz sandığa gittiğinden gösteriyor. Vatana ihanet gibi son derece çirkin bir suçlamada bulunduğu için cumhurbaşkanımızın avukatları suç duyurusunda bulundular.

BAHÇELİ'NİN ''CUMHUR İTTİFAKI'' AÇIKLAMASI

Doğal ittifakların olması normaldir. Şu anda yürüyen teknik bir çalışma yok. Ama parti kanalları üzerinden bir çalışma olduğu zaman bunu paylaşırlar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MERKEL'LE YAPTIĞI TELEFON GÖRÜŞMESİ

Adil Öksüz konusu telefon görüşmesinde gündeme geldi. Sayın Merkel de bu konuda, bu kişinin Almanya'da bulunup bulunmadığına dair, çünkü hakkında kırmızı bülten de çıktı, derhal çalışma başlatacaklarını geçen hafta ifade ettiler. Şu ana kadar bize ulaşmış yeni bir bilgi yok ama biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Son dönemlerde Alman makamlarıyla yaptığımız temaslar neticesinde, Almanya'nın gerek PKK, gerekse FETÖ'ye karşı daha ciddiyetle ve sorumlulukla hareket etmeye başladığına dair bazı emareler görüyoruz. Bir kere bunu memnuniyetle karşıladığımızı ifade edelim ama bunu yeterli görmüyoruz.

AFRİN'E OPERASYON OLASILIĞI

Afrin'le ilgili Türkiye'ye dönük tehditler olduğunda zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimiz anında sınırdan cevap vermektedir. Bunun ilerisinde bir tehditle karşı karşıya kaldığımızda, bir tehdit değerlendirmesi yaptığımızda Türkiye Cumhuriyeti olarak orada da gerekli adımı, kimseye danışmadan, kendi milli imkan ve kabiliyetlerimiz çerçevesinde atarız."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...