Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lozan Barış Antlaşması, 90. yıldönümünü kutluyor

/ Kaynak: AA
Lozan Barış Antlaşması, 90. yıldönümünü kutluyor

GÜNDEM Haberleri  / AA

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Lozan Antlaşması ile sağlanan barış döneminin, ulusal hedefler doğrultusunda uzun yıllar sürmesini temenni etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Lozan Antlaşması ile sağlanan barış döneminin, ulusal hedefler doğrultusunda uzun yıllar sürmesini temenni etti. TBMM Başkanı Çiçek, yayımladığı mesajında, Türkiye'nin, uzun barış döneminin kapısını açan Lozan Barış Antlaşması'nın 90. yılını kutladı. Çiçek, Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminde özgürlüğünü ve bağımsızlığını kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalan devletin, Kurtuluş Savaşı'nın ardından 24 Temmuz 1923'de Lozan'da imzaladığı anlaşmayla, bağımsız ve eşit bir devlet olarak devletler ailesi içindeki yerini yeniden aldığını anımsattı. Çiçek, mesajında şunları kaydetti: "Böylece Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla felç edilip, Sevr Antlaşmasıyla parçalara ayrılmak istenen devletimiz, Lozan Antlaşmasıyla tekrar vücut bulmuştur. Böylece, 1000 yıllık yurdumuzdaki egemenliğimiz, dost düşman bütün devletler tarafından tanınmıştır. Milli onurumuzun korunduğu uzun müzakerelere konu Lozan'da, aynı zamanda çağdaş Türkiye'nin temelleri atılmıştır. Devletimizin değişimi yolunda önemli bir dönüm noktası olan bu anlaşma sonrasında, yüzünü geleceğe dönen Türkiye Cumhuriyeti ortaya çıkmıştır. Milli bekamız için Lozan Antlaşması'nı imzalayan heyet, müzakereler sırasında TBMM ile devamlı istişare halinde olmuştur. TBMM, istişarelerinde devletimizin bağımsızlığını, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin özgürlüğünü vazgeçilmez şart kabul etmiştir. Atılan imza Türk milletinin gücüne inananların imzasıdır. Müzakere heyetinin kararlılığı, bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü tescil etmiştir. Devletimiz ve milletimiz için çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak en önemli hedeftir. Bu hedefe ulaşmak için bugün de ilerleyişimizi kararlılıkla sürmektedir. Lozan Antlaşması ile sağlanan barış döneminin, ulusal hedeflerimiz doğrultusunda uzun yıllar devam etmesini diliyor, başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere,
müzakerelere yön veren TBMM üyelerini, görüşmeleri yürüten heyetin başkanı İsmet İnönü ve heyet arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...