Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Brunson 2,5 ay sonra tahliye edildi

Düzenleyen:
Brunson 2,5 ay sonra tahliye edildi

GÜNDEM Haberleri

Tanıklar mahkemede ağız değiştirdi. Casusluk suçlamasıyla tutuklanan ABD’li Rahip Brunson tahliye edildi. Büyük krizlere yol açan papaz, mahkemeden çıktıktan sonra ülkesinin yolunu tuttu.

Türkiye ile ABD arasında büyük krize sebep olan Amerikalı Rahip Andrew Craig Brunson tahliye edildi. FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis talebiyle yargılanan Papaz Brunson için dün İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde dördündü duruşma yapıldı. Brunson, serbest kaldı.

Tahliye ile sonuçlanan maraton, sabah 05.40’ta başladı. Papaz, gün doğmadan evinden alındı. 7 araçtan oluşan konvoy, bir saat süren yolculuğun ardından Brunson’u Aliağa Cezaevi Kampüsüne ulaştırdı. Mahkeme heyeti mesai saatinin başlamasıyla birlikte son hazırlıklarını yaptı. Saat 10.45’te celse açıldı. İlk olarak tanıklar dinlendi. Duruşmaya tanıkların beyanı damga vurdu.

İFADE DEĞİŞTİRDİLER

Davanın kilit isimlerinden Levent K., iddianamedeki 15 Temmuz darbe girişimine katılan bazı FETÖ’cülerin Brunson’ın dua evinde saklandıklarını ifade etmiş, bunu Yılmaz D. adlı kişiden duyduğunu söylemişti. Mahkeme, Yılmaz D’yi çağırdı ve iddia sahibiyle yüzleştirdi. Yılmaz D. “Bu evde ben sadece Korelileri gördüm” dedi. Mahkeme başkanı bu sefer Levent K.’ya “Hani FETÖ’cüler burada kalmıştı” demiştin karşılığını verince gizli tanık, bu sefer “Sayın Başkan ben böyle bir şey söylemedim” diyerek daha önce verdiği ifadeyi reddetti.

BOMBACI MOMBACI GÖRMEDİM

Aynı gizli tanık, Rahip Brunson’un yardımcısının PKK’lı olduğunu söylemiş, bunu da Volkan S’den duyduğunu söylemişti. Mahkeme söz konusu kişiyi de dinledi. Volkan S. “Ben bombacı mombacı görmedim. Levent bunlar için ‘Bombacı bunlar, terörist’ diye söylüyordu. Ama bunları şaka olsun diye söylüyordu” diye konuştu.

Tanıklardan, Büşra Fatma Ü. de mahkeme başkanının, “Terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye’den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye’ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz?” sorusu üzerine kadın “Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum” karşılığını verdi.

 HİÇ BEKLEMEDEN GİTTİ

Öğleden sonraki celsede savcı, Brunson hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Hâkim, Brunson’a son isteğini sordu. Papaz “Ben masumum. Türkiye’yi seviyorum. Beratımı istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti, 16.30’da kararını açıkladı. Papaza, terör örgütü üyelerine yardım ve yataklık suçlarından takdiren 5 yıl hapis cezası verildi. Ceza indirimlerle birlikte 3 yıl 1 ay 15 güne indirildi. Yurt dışına çıkış yasağı ve ev hapsi de kaldırıldı. Tahliye edilen Brunson, daha sonra Türkiye’den ayrıldı. 

MAHKEME KARARINA TEPKİLER

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Andrew Brunson hakkında verilen mahkeme kararı, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye’de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur.

MHP lideri Devlet Bahçeli: Tahliye kararı, millî vicdanı rahatsız etmiştir. Terör örgütleriyle irtibatı tespit edilen bir şahsın siyasi baskı ve şantajlarla serbest bırakılması düşündürücü ve esef vericidir. ABD, FETÖ elebaşı veya FETÖ’nün tepe isimlerinden biri ya da eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’yı Türkiye’ye iade etmelidir.

“dağ fare doğurdu”

Tanıkların ifade değiştirmesi şaşkınlığa yol açtı. Brunson’ın avukatı  İsmail Cem Halavurt “Tanık ifadelerini  dinleyince ‘dağ fare doğurdu’ gibi  bir bir şey oldu. Müvekkilimizin bu  kadar mağdur edilmesi, Türkiye’nin  mağdur edilmesine gerek yoktu” dedi.

Trump’tan sevinç tweetleri

ABD Başkanı Donald Trump, Rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından sosyal medya hesabından peş peşe sevinç açıklamaları yaptı. Trump “Umut ediyorum ki kısa süre içerisinde evine geri dönecektir” dedi. Aynı Trump, 27 Temmuz’da rahibin serbest bırakılmaması üzerine Twitter’dan Türkiye’ye yaptırım tehdidinde bulunmuştu. Trump ardından çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay vermişti. Piyasalar allak bullak olmuştu. ABD Başkanı, önümüzdeki ay yapılacak ara seçimlerde elini güçlendirmiş oldu.

Özel jetle istikamet Beyaz Saray

Eşi Norine, mahkeme heyetinin karar için verdiği arada Brunson’ın yanına giderek sarıldı. Duygularına hâkim olamayan papaz, hıçkırarak ağlamaya başladı. Brunson, tahliye kararını duyunca büyük sevinç yaşadı. Tahliye sonrası evine gelip elektronik kelepçesi çıkarılan rahip,  bavulunu  toplamaya başladı. Ardından da Adnan Menderes Havalimanı’na giderek özel uçakla Almanya üzerinden ülkesine uçtu.  Maryland’da askerî havaalanına inecek olan rahip, Beyaz Saray’ın Oval Ofisi’nde Başkan Trump tarafından ağırlanacak. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...