'Türkiye Araplara umut oldu'

'Türkiye Araplara umut oldu'

GÜNDEM Haberleri

“Arapların dinî ve siyasi alanlarda bölünme yaşadığı bu dönemde Türkiye bir umut coğrafyası oldu. Babam son sözlerinde Türk halkı için hayır dualarda bulundu.”

Irak’ın ilk kralı Faysal el-Haşimi’nin torunu Prenses Nesrin el-Haşimi, Arap dünyasının dinî ve siyasi alanlarda bölünme yaşadığı bu dönemde Türkiye’ye umut bağlandığını söyledi. “Türkiye bir umut coğrafyası oldu” diyen Prenses, “Bu bölünmüşlük durumundan kurtulmak ancak ilmî ve kültürel donanımla mümkündür. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin geleceğinden umutluyum. Geçen hafta hayatını kaybeden babam Prens Muhammed bin Faysal, mütemadiyen, Türkiye’yi hedef alan şer odaklarından bahsediyordu. Vefatından bir gün önce babamla Türkiye’deki ekonomik ve siyasi durumlardan konuştuk. Bana ‘Bu şer odaklarının hepsi Türk bayrağını indirmek istiyor. Ancak o bayrak gökyüzünde ilelebet dalgalanmaya devam edecek’ dedi. Babam son sözlerinde Erdoğan ve Türk halkı için hayır dualarda bulundu” dedi. Türkiye’nin, babasının iyi duygularına karşılık verdiğini ve onun Bağdat’taki Kraliyet kabristanına defnedilmesi mümkün olmazsa Ankara’ya defnedilme vasiyetini gerçekleştirdiğini belirten Nesrin el-Haşimi, bu konuda başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk hükûmeti ve halkına teşekkür etti.

Kral Faysal kimdir?
I. Dünya Savaşı’nda, Osmanlı İmparatorluğu’ndan boşalan Hicaz’da yönetimi ele geçirip 1916-1924 yılları arası Hicaz’ı yöneten Şerif Hüseyin’in oğluydu. İngiltere ile bir anlaşma yaparak 1920’de Suriye kralı ilan edildi. Fakat Fransa Şam’ı işgal edince Londra’ya gitti. Bir sene sonra Irak’ta bir manda yönetimi kurmak isteyen İngiltere tarafından Irak Kralı ilan edildi. Ülkesinin 1932 yılında Milletler Cemiyeti’ne kabul edilmesini sağladı. 8 Eylül 1933’te İsviçre’nin Bern kentinde kalp krizinden öldü.

Türkiye sevgisi babamdan
Köklerinin Türkiye’de olduğunu ve ortak bir geçmişe sahip olduklarını ifade eden Nesrin el-Haşimi, “Bazıları 1916’daki Arap isyanıyla Arap-Osmanlı ilişkilerinin koptuğunu düşünse de dedem Kral Faysal’ın Türkiye ile ilişkileri hiç kopmadı. Çünkü isyan Osmanlı devletine karşı yapılmadı, Cemal Paşa’ya karşı başlatıldı” ifadesini kullandı. Halası ve çocuklarının Türkiye’de medfun olduğunu belirten Prenses, şöyle konuştu: “Şerif Hüseyin Türkiye’de zorunlu ikametteyken üç oğlu da (Abdullah, Ali ve Faysal) yanındaydı. Burada büyüdüler, burada eğitim gördüler. Dedem de burada eğitim gördü. Allah, babamın buraya defnedilmesini murad etti. Babam Türkiye’nin Ehl-i Beyt muhabbetinden sitayişle bahsederdi. ‘Türkler Ehl-i Beyt’e çok değer verir’ derdi. Ben de Türkiye sevgisini babamdan aldım.”

Son isteği Ankara’da ölmekti
Prenses Nesrin el-Haşimi’nin geçen hafta ABD’de vefat eden babası Prens Muhammed, vasiyeti üzerine Ankara’da toprağa verildi. Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilen Haşimi’nin cenaze törenine, akrabaları, Türk yetkililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...