Türkiye askerî üs kuracaktı, Sevakin durdu

Türkiye askerî üs kuracaktı, Sevakin durdu

GÜNDEM Haberleri

Sudan’da Cumhurbaşkanı el-Beşir’e karşı başlatılan sokak hareketinin ardından 2017 yılında Türkiye’ye tahsis edilen Sevakin adasındaki çalışmalara ara verildi.

Sudan’da 30 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in darbe ile devrilmesinin ardından gözler, 2017 yılında imar için Türkiye’ye tahsis edilen Sevakin adasına çevrildi. Türk Üssü kurulması planlanan Sevakin adasındaki çalışmaların, Beşir’e karşı başlatılan gösteriler sebebiyle yaklaşık 5 ay önce durdurulduğu öğrenildi.

TEHDİT EDİLİYORDU
Ömer el-Beşir’in, son 2 yıl içerisinde Türkiye’yle yakınlaşması sebebiyle Trump yönetiminin desteklediği Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan blokunu rahatsız ettiğini söyleyen Afrika Araştırmacıları Derneği (AFAM) araştırmacısı Hüsamettin Aslan, “Türkiye ile Sudan silahlı kuvvetleri arasında stratejik bazı anlaşmalara imza atılmıştı. Sudan’ın geniş ve verimli tarım arazileriyle ilgili uzun vadeli anlaşmalar yapıp 50 yıllığına Sudan’da verimli sahalar kiralamaya başlamıştı. Sevakin Adası’nın restorasyonunun Türkiye’ye verilmesi özellikle İsrail, BAE, Suudi Arabistan ve Mısır blokunda çok ciddi bir rahatsızlığa sebep oldu. Çünkü Türkiye’nin Sudan’la bir askeri üs kurması, Kızıldeniz gibi dünya ticaretinin en önemli sacayağı olan deniz sularında, bu blok için bir tehditti. En son yapmış olduğu Körfez turunda da bu baskı, tehditler kendisine iletildi” dedi.

ÖNCE YEMİN SONRA İSTİFA
Öte yandan Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, başkent Hartum’da düzenlenen törende, Askerî Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin ederek göreve başladı. Avf, kısa bir süre sonra da kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Yerine, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Askerî Geçiş Konseyi Başkanı oldu. Konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Kemal Abdulmaruf ise görevinden alındı. Avf, devlet televizyonundan canlı yayınlanan yemin töreninde, Askerî Geçiş Konsey üyelerinin daha fazla istişare yapılması maksadıyla ertelendiğini söylemiş, “Arap ülkeleri, ABD ve büyükelçilerle görüşeceğiz” demişti.

ÖMER el-BEŞİR'İ TESLİM ETMEYİP YARGILAYACAĞIZ
Askerî geçiş konseyinin siyasi komite başkanı Ömer Zeynel Abidin, başkent Hartum’da basın toplantısı düzenledi. Abidin şöyle konuştu:

 

Halk, iktidarın tarafımızca devralınmasını talep etti.
Ülkeyi krizden çıkarmak için diyalog başlatacağız.
İktidarda kalma derdimiz yok; iktidarı seçilen hükümete devredeceğiz.
Ömer el-Beşir’in partisinin bir parçası değiliz. Rejimin sembol isimlerinin tamamı tutuklandı. Dış tepkiler pozitif yönde.
Protesto göstericileriyle oturup, görüşlerini alacağız.
Cumhurbaşkanı Beşir gözetimimiz altında. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim etmeyeceğiz biz yargılayacağız.
ABD yaptırımlarını kırmak için çalışacağız. 2 yıllık geçiş süreci, siyasi güçlerle görüşme üzerine olacak.

“DARBECİ DEĞİLİZ”
Savunma bakanının silahlı kuvvetlerden olacağını, içişleri bakanını ise konseyin belirleyeceğini ifade eden Zeynel Abidin “Darbeci değiliz, halka ihanet etmeyeceğiz” dedi. Öte yandan muhalif gösterilerin organizatörü Sudan Meslek Odaları (SPA) “Siyasi Komite’nin açıklamalarını reddediyoruz.” dedi. Ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamid Daklu da Askerî Geçiş Konseyi’ne katılma teklifini geri çevirdiğini, silahlı kuvvetlerin parçası olmayı sürdüreceklerini açıkladı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...