Hak-İş üyesi 6 bin işçi istifa ettirildi

Hak-İş üyesi 6 bin işçi istifa ettirildi

GÜNDEM Haberleri

Seçim bitti “Herkesin başkanı olacağız” diyenler ‘cadı avı’ başlattı. Hak-İş Başkanı “27 il ve ilçe belediyesinde toplamda 5 bin 647 üyemiz sendikasından istifa ettirildi” dedi.

Sefa Bilgitekin
ANKARA

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, seçimlerinin ardından CHP’li belediyelerde ‘cadı avı’nın yaşandığını belirterek, konfederasyona bağlı sendikalardan 5 bin 647 işçinin istifa ettirildiğini bildirdi.
Arslan, CHP’li belediyelerin işçilere yaptığı baskıları basın toplantısında anlattı. Yaşanan kaosun kimseye faydası olmayacağını ifade eden Arslan, “Seçimlerden önce kimsenin işiyle uğraşmayacaklarını, mevcut asgari ücreti daha da arttıracaklarını ve ‘herkesin başkanı olacağız’ diyenler şimdi tam tersi uygulamalar yürütüyor” dedi.
Bazı belediye başkanlarının baskılar için ‘haberimiz yok’ ifadelerini de değerlendiren Arslan, özetle şunları söyledi: Kimse topu taca atmasın. Bizi rakibi olarak görenlerle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Seçimler sonrasında seçilen belediye başkanlarının isimlerini kullanan bir takım işgüzarlar devreye girdi. Öyle ki seçim sonuçları netleşmeden bile bu işe girişenler oldu. Baskılar 18 gün boyunca devam ederek arttı. Şu anda 27 il ve ilçe belediyesinde toplamda 5 bin 647 üyemiz sendikasından istifa ettirildi. Bazı belediye başkanlarının bu duruma göz yumması bizleri üzüyor.

DİSK BASKI YAPIYOR
Belediyelerde örgütlediğimiz kişiler, bir zamanlar kimsenin yüzüne bakmadığı taşerondan kadroya geçenler. Yerelde 450 bin kişi taşeron kadroya geçti. Biz de sendikasız olan işçileri örgütledik. Küçükçekmece’de bin 550 üyemiz var. Belediye ile olan Toplu İş Sözleşmeleri de (TİS) devam ediyor. TİS devam ederken, üyelerimiz yeni kazanım fırsatı bulurken neden sendikasını değiştirsin. Ancak DİSK mensubu bir takım kişiler, üyelerimize baskı yaptı. Baskılar neticesinde bin 200 kişi istifaya zorlandı. Antalya, Artvin ve İzmir’de kadroya geçen üyelerimiz zorla istifa ettiriliyor. Bu belediyelerin tamamı CHP’li. Belediye başkanları göreve gelir gelmez sendikadan istifa baskısı da başlamış oldu.

CHP VE HDP GEÇMİŞTE DE YAPTI
31 Mart’a kadar CHP’li ve HDP’li belediyelerde yetkili değildik. Daha önceki senelerde vardık ancak 2014’teki seçimlerde buralar CHP’ye ve HDP’ye geçince yetki de DİSK’e geçti. Belediyelerin el değiştirmesi sonucunda yapılan ilk iş başka sendikalara üye yapılmasıydı. Şimdi de aynı senaryolar yaşanıyor. Diğer yandan AK Parti ve MHP’li belediyelerde böyle bir durum yok. Hâlâ AK Partili bazı belediyelerde DİSK yetkili. O işçiler DİSK’in üyesi olarak devam ettiler.

SENDİKALAR NEDEN ÖNEMLİ?
Seçimlerin ardından CHP’nin kazandığı belediyelerde gündeme gelen baskılar, sendikal rekabeti gündeme getirdi. Belediye başkanları, mazbatayı almalarının ardından ilk iş olarak, 5 yıllık görev süreleri boyunca, başta Toplu İş Sözleşmeleri olmak üzere çalışanlarla muhatap olduğu konularda sorun yaşamamak için kendilerine yakın sendikalara yetki veriyor. Çalışanlar da hem ikramiye ve sosyal yardımlar gibi kalemlerle daha fazla ücret almak hem de işini garantilemek için belediye başkanının yetki verdiği sendikaya üye oluyor. Sendikalar aynı zamanda siyasi partiler için bir ‘oy deposu’ olarak da görülüyor. Son yıllarda sendika başkanlarının kendilerine yakın partilerden milletvekili olmaları da bunu gösteriyor. Sendikalar ayrıca siyasi partiler tarafından kamuoyu desteği olarak da kullanılıyor. 2018 Temmuz rakamlarına göre 1 milyon 684 bin sendikalı memur, 1 milyon 802 bin de sendikalı işçi bulunuyor.

OPERASYONUN İLK İŞARETİNİ TEKİN VERDİ
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, CHP milletvekili Gürsel Tekin’in Twitter hesabından yapmış olduğu ‘bankamatik işçi’ açıklamalarını da değerlendirdi. Arslan “Sayın Tekin, ‘Antalya’da 4 bin, Adana’da da 6 bine yakın bankamatik memurunun işlerine son verildi’ iddiasında bulununca olaya müdahil olduk. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Hak-İş olarak biz yetkiliyiz. Orada çalışan arkadaşlarımızın tamamına yakını sendikamızın üyesidir. Bu arkadaşlarımız 24 saat Antalya’nın hizmetindedir. Arkadaşlarımızın hiçbirisi bankamatikçi değildir. Bu talihsiz açıklamaları, arkadaşlarımıza yönelik yapılacak operasyonun ilk işareti olarak görüyoruz” dedi.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...