Vitesin altından kaliforniyum çıktı

Vitesin altından kaliforniyum çıktı

GÜNDEM Haberleri

Araçta bulunan dünyanın en pahalı 8. maddesi kaliforniyum, nükleer, altın, gümüş, petrol araştırma gibi alanlarda kullanılıyor.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 26 Haziran’da büyük bir operasyona imza attı. Müdürlüğe, bir otomobilde radyoaktif madde taşındığı ihbarı geldi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, şüpheli aracı D-100 Kara yolu Atatürk Orman Parkı yakınlarında durdurdu. Yapılan aramada vites kutusu altında özel bölmede gizlenmiş 18,01 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi. Piyasa değerinin 72 milyon dolar (405 milyon TL) olduğu belirtilen madde, incelenmesi için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderildi. Polis, araçta bulunan beş şüpheliyi gözaltına aldı. Şahıslar sorgulanmak için emniyete götürüldü. Öte yandan ithali, sevki ve bulundurulması izne tabi olan kaliforniyum maddesi, radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının şubat ayında ilk defa Kaliforniya Üniversitesi’ndeki laboratuvarda üretilmiştir. Adını da üniversiteden almaktadır. Yeryüzünde bilindiği kadarıyla doğal bir şekilde elde edilememektedir. Dünyanın en pahalı sekizinci maddesi olan kaliforniyum, nükleer, altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında ve petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında kullanılır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...