HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

150 kişilik liste BM'ye sunuldu

Düzenleyen: /
150 kişilik liste BM'ye sunuldu
Bm, Birleşmiş Milletler, Anayasa Komitesi, Haber

GÜNDEM Haberleri

Yeni anayasa yapılmasının ardından BM gözetiminde adil seçimler aracılığıyla Suriye halkının yeni yöneticilerini seçmesi öngörülüyor.

Selçuk Böke ANKARA

Türkiye, Rusya ve İran’ın girişimleriyle, yaklaşık bir buçuk senedir çalışmaları devam eden Suriye Anayasa Komitesinin oluşturulması için nihai sonuca Ankara'daki üçlü liderler zirvesinde varılırken 150 kişilik liste BM’ye sunuldu. Bundan sonraki süreçte BM; Esad rejimi, Suriyeli muhalifler ve Suriyeli STK’ların belirlediği 150 kişilik listen 45 kişilik yeni bir liste oluşturulacak. Çalışmalar BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen nezaretinde üç garantör ülkenin katkılarıyla devam edecek.

EŞ BAŞKANLIK MODELİ
Komitenin nasıl çalışacağı konusundaki sıkıntılar ise yine Türk, Rus ve İran heyetleri arasında sürdürülen teknik görüşmelerde aşıldı. Buna göre komiteye; Suriye rejiminden ve muhalefetinden birer kişinin başkanlık etmesi planlanıyor. Yani taraflar ‘eş başkanlık modeli’ üzerinde mutabakat sağladı. Kararların ise salt çoğunluk ile alınması için prensipte mutabakata varıldığı belirtildi.
Öte yandan,  Anayasa Komitesinin usulleri ve esasları, kapsamı, kaç maddeden oluşacağı, yeni bir anayasa mı hazırlayacağı yoksa 2012 yılında Esad rejiminin hazırladığı anayasanın revize mi edeceği konusunun netleşmediği bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...