Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Definecilere ÇED zorunluluğu

Definecilere ÇED zorunluluğu

GÜNDEM Haberleri

Define kazısı yapmak isteyen kişi ya da kuruluşlar ÇED raporu almadan arama yapamayacak.

Sefa Bilgitekin ANKARA

Gümüşhane’de bulunan 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün defineciler tarafından tahrip edilmesi sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, define aramanın zorlaşacağını söylemişti. Ayrıca Ersoy “İzin için ÇED raporu istenecek. Son sözü valiler söyleyecek” demişti. Yaşanan tahribatlar sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmelikte değişiklikler yaptı. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, artık define kazısı yapmak isteyen kişi ya da kuruluşların ÇED raporu alması zorunlu olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projeleri ilgili kriterler çerçevesinde inceleyecek ve değerlendirecek. Gerekli görürse kuruluşlardan proje ile ilgili geniş kapsamlı bilgi vermesini, araç gereç sağlamasını, analiz, deney ve ölçümler yapmasını veya yaptırmasını isteyebilecek. Diğer yandan, kaçak kazılar için defineciler, sosyal medyada âdeta bir sektör oluşturmuş durumda. Facebook’ta define aramak için gerekli malzemeler satılıyor, ücretli danışmanlık yapılıyor.

BEŞ YIL HAPİS CEZASI
Kaçak define avcılarına iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezası veriliyor. Yurt dışına kaçırmak maksadıyla işlenmiş suçta ise, cezalar bir kat daha artırılıyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...