Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yoros KalesI'nde 80 tarihî eser bulundu

Yoros KalesI'nde 80 tarihî eser bulundu

GÜNDEM Haberleri

İstanbul'un Doğu Roma dönemine ait önemli kalıntılarından Yoros Kalesi'nde kazı çalışmaları sürüyor. Bu yılki kazılarda 80 tarihi eser bulundu.

İstanbul Anadolukavağı sırtlarında bulunan ve yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen Yoros Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle 2010'dan bu yana yürütülen kazı çalışmalarında, bugüne kadar çok sayıda esere ulaşıldı. Arkeolog, sanat tarihçisi, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve veterinerlerden oluşan ekip tarafından yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü ay sonunda tamamlanacak. Kazılarda bu yıl, bronz havan eli, hamam taşı, çini, taş gülle, ölçü kabı, Venedik camları, parfüm şişesinin bir kısmı, bronz ölçü kabı, sikke ve tophane lülelerinin yer aldığı yaklaşık 80 eser, gün yüzüne çıkarıldı. Eserlerin en eskisi 1. Beyazıt dönemine, en yenisi ise Osmanlıca yazılmış, cumhuriyetin ilk yıllarına ait. Çalışmalar sırasında ilk defa, "zenne" denilen hanım lülesi ve Yunan sikkesi de bulundu. Kazı ekibi başkanı İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, nbsp;ulaştıkları eserlerin büyük çoğunluğunun günlük kullanıma ait seramiklerden oluştuğunu belirtti. Yalçın, yabancı sikkelerin gezginler ya da limana uğrayan yabancılar tarafından bırakıldığını tahmin ettiklerini anlatarak, Tophane lülelerinin de kale içindeki yoğun askeri hayat hakkında önemli bilgiler verdiğini kaydetti.

LAZERLE 3 BOYUTLU PLANI ÇİZİLDİ

Kalenin yapısı, mimarisi ile ilgili de önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yalçın, nbsp;"Lazer tarayıcısıyla kalenin planı 3 boyutlu olarak ortaya çıkarıldı. Hem hareketli görüntüler, hem de fotoğraflardan oluşan planla kalenin bütün detayları en ince noktasına kadar ortaya çıkarıldı" dedi.

TURİZM İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞER
"Söz konusu kale turizm ve tarih açısından önemli bir değer" vurgusu yapan nbsp;Yalçın, nbsp;"Buradan çıkan hayvan kemiklerini inceleyen, veterinerlerden oluşan bir ekibimiz bile var" diye konuştu. nbsp;İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de Yoros Kalesi'ndeki kazıların 3 yıldır devam ettiğini ve bu çalışmaları önemsediklerini söyledi. Bilgili, "Kalenin dış bölgeleri de var. Buraları da kazı alanına dahil edeceğiz" dedi.

KAZILAR, ASKERİ BÖLGEDE DE SÜRECEK nbsp;
İstanbul'un Bizans dönemine ait tek kalesi Yoros'ta 2010'da başlatılan kazılar, alt kalenin bulunduğu askeri bölgeye kaydırılmak isteniyor. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Yoros Kalesi Arkeolojik Kazıları Başkanı Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tarihi, antik çağa kadar uzanıyor
İstanbul'da Anadolukavağı sırtlarında bulunan Yoros Kalesi'nin tarihi, antik çağa kadar gidiyor. ''Yoros'' isminin, ''kutsal yer'' anlamına gelen ''Hieoron''dan ve burada bulunan Zeus Ourios tapınağından ya da ''Tepe'' anlamına gelen ''Oros''tan geldiği tahmin ediliyor. Mimari hatları Doğu Roma döneminde oluşturulan, Ceneviz ve Osmanlı hakimiyetine giren kale, Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da ayakta kalan tek savunma yapısı olması itibarıyla dikkat çekiyor.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...