Bakan Yardımcısı Birpınar'dan İBB'ye peyzaj çağrısı: Hatadan dönün

Düzenleyen:
Bakan Yardımcısı Birpınar'dan İBB'ye peyzaj çağrısı: Hatadan dönün

GÜNDEM Haberleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "daha maliyetli" diyerek yol kenarlarındaki peyzajları sökmeye başlamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Otoyol kenarlarındaki peyzajları söken İBB'ye, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar isyan etti: "Dikey bahçelerdeki bitki örtüsü havayı filte ediyor. Canlılara ev sahipliği yapıyor. Hatadan dönün. Bedel ödemeyelim."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otoyol kenarlarındaki peyzajları söküp, boyamasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İBB yönetimini "Bu hatadan vazgeçin" diyerek uyardı. İstanbul'da trafikteki araç sayısının 4,2 milyonu bulduğunu ifade eden Birpınar, dikey mimarinin otomobillerin çıkardığı zararlı gazları emdiğini söyledi. Birpınar, bu yüzden yeşil peyzajların insan sağlığı açısından önemli olduğunu ifade etti.

BÜTÇENİN BİNDE YEDİSİ
Bakan Yardımcısı şunları kaydetti: 

Dikey bahçelerdeki bitki örtüsü egzozlardan salınan önemli hava kirleticileri için bir nevi filtre görevi görürler. Araştırmalara göre 60 metrekarelik bir bahçe duvar 40 bin kilogram zararlı gaz ile 15 kilogram ağır metali süzebilir. Keza zararlı uçucu organik bileşikleri absorbe ederek hava kalitesine katkı sunarlar. On yıl önce İBB, bu faydaları gözeterek çalışmalara başlamış. İlk olarak tamamen canlı bitki zamanla da maliyeti optimum kılmak için bazı yerlerde (ağaç motifi vb) kompozit malzeme de kullanılmış. Damlama yöntemi ile de sulama sorunu çözülerek sistem altyapısı oluşturulmuş. Kullanılan bitkiler çok yıllık bitkiler. Diğer park ve bahçelerde kullanılanların aynısı. Uzun yıllar değişim ihtiyacı yok. Bakım için de yıllık olarak budama vb temel işler yapılıyor. Kullanılan ilaçlar yine diğer park ve bahçelerde kullanılan ilaçlardan. İddia edilenin aksine büyük bir bakım gerekmiyor bu bahçelere. Tüm duvar bahçelerin aylık bakım masrafı sadece 720 bin lira. Yıllık ise 8,6 milyon lira. İstanbul Büyükşehir Belediyesince park ve bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7'si.

BOYA DAHA ZARARLI
55 bin metrekarelik bahçe duvarları boyamak için ortalama 10 bin -15 bin litre boya gerekiyor. Boya içeriğine (solvent bazlı/su bazlı olmasına) bağlı olarak UOB'ler değişebiliyor. Ancak dış mekanlarda kalıcı boya tercihi yapılır. Bu durumda en az 5-10 ton UOB havaya salınacak. Bu kimyasallar diğer gazlarla etkileşime girerek daha zararlı kimyasalların oluşmasına yol açabiliyor. Etkileşime girdikleri gazlardan biri NO2. NO2'nin en büyük kaynağı araçlar. Kötü ozon ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açan bir kirletici. Şimdi söyler misiniz? Hangisi daha zararlı? Her parkta kullanılan ve bitki sağlığı için gerekli olan ilaçlama mı yoksa ihtiyaç olmadığı halde yapılan bu boyama işi ile salınan UOB ve kötü ozonlar mı?

KUŞLAR NE OLACAK?
Bahçe duvarlar belki grafitiler gibi konuşmuyorlar. Ama onlar canlılar. Yaşıyorlar. Birçok kuş ve böcek türüne de evsahipliği yapıyor. Biyoçeşitliliğe katkı sunuyorlar. Kıymamak lazım. Çevre meselesi önleyici hekimliktir. Çevreye ne kadar yatırım yaparsanız, o derece sağlık masrafınız azalır. Birçok yararı olan ve sorunsuz çalışan bir sistemi yıkmak kimseye fayda vermez. Gelin bu hatadan dönün. Yarın daha büyük bedel ödenmesin."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...