Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü: Eğirdir'de koruma sevinci

Düzenleyen:
Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü: Eğirdir'de koruma sevinci

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı kararlarıyla İstanbul'un Beykoz ilçesindeki Çavuşbaşı ve Görele Mahalleleri Etabı Doğal Sit Alanı, Isparta'da Eğirdir ve Gölcük Krater Gölü, Mersin'de Alata Sahili ve Manisa'da bulunan 7. Grup Doğal Sit Alanı "kesin korunacak hassas alan" ilan edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, İstanbul'un Beykoz ilçesi sınırları içerisinde bulunan Beykoz (İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı) Çavuşbaşı ve Görele Mahalleleri Etabı Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, sınır ve koordinatları belirlenen alanların kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararı verildi.
Isparta'nın Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Yalvaç ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Eğirdir Gölü Doğal Sit Alanı ile Isparta'da bulunan Gölcük Krater Gölü Doğal Sit Alanı, Manisa'nın Kula ilçesinde bulunan 7. Grup Doğal Sit Alanı ve Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Sahili Doğal Sit Alanı da kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.
Çorum merkez ilçe Kale Mahallesi ile Mersin'in Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi ve Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bazı alanların da "riskli alan" ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Acele kamulaştırma kararları
Giresun'da 22 Ağustos 2020'de meydana gelen sel nedeniyle afete maruz kalan Çaldağ köyünde ihtiyaç duyulan konutların yapımı amacıyla özel mülkiyet olan bazı taşınmazlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından acele kamulaştırılacak.
Mersin'nin Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bazı taşınmazların da Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Projesi'nin hayata geçirilmesi amacıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Trabzon'un Ortahisar ilçesi İnönü Mahallesinde bulunan bazı taşınmazların da Millet Bahçesi Projesi alanına dahil edilmek üzere Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması gerçekleştirilecek.
İstanbul'un Silivri ilçesinde de Ömerli Rüzgar Enerji Santrali'nin yapımı amacıyla bazı taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırılırken, Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesi Altınova Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bazı alanların ise kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi kararı verildi

Karar sevindirdi
Karar, Isparta'da sevinçle karşılandı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, kararın çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Eğirdir Gölü ve Gölcük Gölü’nün, kesin korunacak hassas alanlar ilkesi doğrultusunda kullanımına izin verilmelidir. Kararlar esnetilmemelidir" dedi. 

“İçerisinde yoğun şekilde siyano bakteriler bulunmaktadır” 
Eğirdir Gölü’nün öncelikli kullanım amacının içme ve kullanma suyu kaynağı olduğuna değinen Dr. Erol Kesici, "Eğirdir Gölü’nden aşırı su alımları, çevresindeki yapılaşmalar, tarım alanlarının işgali halen geleneksel tarımın yapılması gölde çok ciddi sorunlara neden olmuştur. Gelinen noktada göl bütçesinin neredeyse yüzde 70’ini kaybetmesinin yanı sıra aşırı kirlilikle karşı karşıyadır. Bu da çok tehlikeli bir durum arz etmektedir. Son 35 yıl içerisinde Eğirdir Gölü’yle ilgili içme ve kullanma suyu çevre kanunları, su kirliliği yönetmelikleri ve en son olarak da 8 yıl önce hazırlanan özel hükümler olması rağmen Eğirdir Gölü korunamamıştır. Gölün bugün geldiği durum çok ciddidir. Eğer gerçekten önlemler alınmazsa gölün ileriye gitmesi çok zordur. Çünkü kuruma periyoduna girmiş, kıyıları tamamen bataklıklaşmış ve kirlilik hat safhaya gelmiştir. Bu suların kullanılması dördüncü sınıf kalitede özelliğine sahiptir. Çünkü içerisinde yoğun şekilde siyano bakteriler bulunmaktadır" dedi. 

“Bilimsel çalışmalar hariç tüm kullanımlar sınırlandırılmalıdır"
Eğirdir Gölü ve Gölcük Gölü’nün kesin korunacak alan ilan edilmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Kesici, bu gelişmenin daha da anlam kazanabilmesi için ana ilkelerinden taviz verilmemesi gerektiğine değindi. Dr. Erol Kesici, “Bu göllerimizin kıyılarında yapıya izin verilmemeli, bilimsel çalışmalar hariç tüm kullanımlar sınırlandırılmalıdır. Çünkü buranın bitki ve hayvan topluluklarına ait ortamları, bu ortamın topografyası bozulmamalı ve engellerle karşılaşmaması gerekir. Ancak bu alanlarda tabiat varlıkları koruma kurulunun izni ile turizm ve buna benzer küçük yapılaşmalara izin verilebilmektedir. Fakat bu yapılar entegre yapılaşmaya dönüşmemeli. Yapılaşmada esnekliklere kesinlikle izin verilmemelidir. Öncelikle amaçları isimde de belirtildiği gibi kesin korunacak hassas alanlar olarak kalmalıdır” diye konuştu.

"Aşırı şekilde turizme ve yapılaşmaya açılırsa korunamaz"
Kesici, Eğirdir ve Gölcük göllerinin dünya harikası yerler olduğunu belirterek, “Gerçekten buraların kesin korunacak alanlar haline dönüştürülmesi gerekir. Taviz verilerek entegre yapılar yapılırsa, turizm ve yapıya aşırı yoğunluk şekilde açılırsa bu alanların korunması söz konusu değildir. Eğirdir Gölü ve Gölcük Gölü’nün, kesin korunacak hassas alanlar ilkesi doğrultusunda kullanımına izin verilmelidir. Elbette insanlar gölden yararlanacak. Ama bizim bugüne kadar çıkardığımız önemli bir ders vardır, maalesef biz bu kıyıları 35 yıl yasalara çıkarmamıza rağmen koruyamamıştır. İnşallah yeni yasa göllerimizi koruyarak gelecek nesillere taşır” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...