'Dere yatağına girmezsen, sel bir şey yapmaz'

'Dere yatağına girmezsen, sel bir şey yapmaz'

GÜNDEM Haberleri

Her gün bir yeni felakete uyanan Türkiye, bu defa Karadeniz’in batısı için gözyaşı döküyor. Peş peşe acı haberlerin geldiği bölgede, devlet ve millet el ele yaraları sarmaya çalışıyor.

Cevdet Fırat Aydoğmuş | ANKARA

Batı Karadeniz’i vuran sel felaketi, dere yataklarındaki yanlış yapılaşmayı yeniden gündeme getirdi.  İTÜ’den Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Yanlış şehirleşme ve yanlış yapılaşma var. Dere yataklarına çok fazla yeni bina yapılıyor, çoğu da sanki tepeye yapılıyormuş gibi sıfır giriş, bodrum katlı. Bununla ilgili kontrol ve düzenleme yok. En büyük sebep bu. Dere yatağına girersen dere bir gün taşar, taştığında seni suyun içinde bulursa sana zarar verir” dedi.  İklim değişikliğinin bir sebep değil, sonuç olduğunu ifade eden Kadıoğlu “İklim değişse de değişmese de bu seller hep oluyordu. Dere yatağına girmezsen iklim değişikliği sana bir şey yapmaz. Orada yıkılan binaya bakın, bir de arkasındaki binaya bakın. Yıkılan binaya iklim değişiyor da diğerine değişmiyor mu? Aynı yağmur ikisine de yağıyor. Tek fark, yıkılan binaların dere yatağının içinde olması” değerlendirmesinde bulundu. İklim değişikliğinin yeni bir şey oluşturmadığını söyleyen Kadıoğlu, değişikliğin sadece yağışın şiddetini artırdığını anlattı.

ACİL YARDIM ÖDENEĞİ
Bölgeye AFAD ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından toplam 20 milyon lira ödenek yollandı. Bu yardım, Kastamonu’ya 10, Sinop’a 6, Bartın’a 4 milyon TL olarak bölüştürüldü. Para, selden en fazla zarar gören Bartın’daki Kumluca beldesine bağlı Zafer köyü ve çevre mahallelerdeki vatandaşların hesaplarına dün itibarıyla yatırılmaya başladı. Ayrıca Türkiye’de yangın ve sel afetlerinden zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmî Gazete’de yayımlandı.

ELEKTRİK KESİNTİSİ GİDERİLDİ
Öte yandan, AFAD, 30 bin haneye uygulanan elektrik kesintisinin hemen hemen giderildiğini bildirdi. Açıklamada “Bartın il genelinde elektrik verilemeyen köy kalmadı. Kastamonu’da 112 köye, Sinop’ta ise 86 köye elektrik verilemiyor” denildi.

Afet bölgesine giden Erdoğan: Devlet olarak sizlerle beraberiz 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde cuma namazının ardından vatandaşlara seslendi. “Dünyanın pek çok yeri gibi ülkemiz de bir süredir tabii felaketlerle boğuşmaktadır” diyen Erdoğan şunları söyledi:

"Bu sadece ülkemizde olan değil ABD’si de böyle, Kanada’sı, Avrupa’nın birçok ülkesi böyle. Bir felakettir gidiyoruz ve temennimiz o ki bunlarla boğuşurken en az hasarla bu felaketleri atlatalım. Ülkemizin güneyinde geçmişte eşi benzeri olmayan orman yangınları yaşadık. Karadeniz’in doğusunda yaşananları biliyorsunuz. Aynen burada olduğu gibi sel felaketlerini oralarda yaşadık. Hamdolsun bu yangınların hemen hepsini de kontrol altına almayı başardık. Ülkemizin kuzeyinde ise işte burada olduğu gibi sel felaketlerine maruz kaldık. Bir süre önce Doğu Karadeniz’de selin yol açtığı sıkıntılarla mücadele ettik. Kastamonu ve çevresindeki illerde yaşanan felaketlerde hayatını kaybeden, zarar gören vatandaşlarımızın üzüntüsü ülkemizin ortak üzüntüsüdür. Felaketin ilk anlarından itibaren devlet olarak sizlerle beraberiz. 

GEREKEN NEYSE YAPILACAK

Hasar tespit çalışmaları üç ilde 120 ayrı ekiple yürütülmektedir. Kredi desteğinden vergi ertelemelerine kadar bütün acil tedbirleri devreye almış durumdayız. Kurumlara ilk etapta ihtiyaçları olan ödenekler hemen gönderilmiştir. Evleri yıkılan vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturmak için hemen kolları sıvıyoruz. Mağdur olan vatandaşlarımızın zararlarının telafisi için de çalışmalara başladık. Hayatını kaybeden insanlarımızı geri getiremeyiz ama devletimiz onun dışındaki her türlü kaybı telafi edecek güce, imkâna ve kararlılığa sahiptir."

3 İL AFET BÖLGESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketi yaşayan Kastamonu, Bartın ve Sinop’un ‘genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edildiğini açıkladı. Afet bölgesi; deprem, toprak kayması, sel, yangın, kaya düşmesi ve çığ gibi birçok afetin görüldüğü ve her an bu olayların yaşanabileceği yerlere denmektedir. Afet bölgesi ilan edilen yerde yaşayanlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsizdir. Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorundadır. Bölgedeki kişiler, devletin ilgili birimleri tarafından bilgilendirilir ve bilinçlendirilir. Kamu personeline düzenli bir şekilde yolluk, harcırah ve avans ödenir.

SOYLU, İDDİALARI YALANLADI: KARADAN HAVADAN BAKTIK HES PATLAMASI YOK  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘HES patlaması sonucu sel yaşandı’ iddialarını yalanladı. Bakan Soylu “Hem karadan hem havadan baktık patlama söz konusu değil. Maalesef son günlerde bu çok yapılıyor. Sorumlu olduğunu düşündüğümüz insanlar, vatandaşlarımızın en nazik zamanlarında en nazik noktaları üzerinden hem provokasyonu hem de istismarı bir vesileyle ortaya koyuyorlar. Zaten patlamış olsaydı bugüne kadar 50 defa ‘Bunun sorumlusu sizsiniz’ diye önümüze koyarlardı” dedi. “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası” diyen Soylu “Giresun Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin beş misli diyebiliriz. Devlet, bu yaraları sarana kadar buralarda olacak” ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN DAYANIŞMA MESAJLARI: BAŞIN SAĞ OLSUN TÜRKİYE 

ABD, İngiltere, Almanya, İspanya, İsrail, Rusya ve Çin, Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan aşırı yağışlar sonucu oluşan sel ve su baskınları nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye ve Türkiye ile dayanışma mesajı gönderdi. 

∂ ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan paylaşımında “NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız, zarar görenlere yardım etmeye hazırız” ifadelerine yer verildi.

∂ İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı ve Misyon İkinci Başkanı Marianne Young da Twitter’dan, Karadeniz Bölgesi’ni vuran sel ve heyelan nedeniyle yaşanan can kayıplarını ve acıları görmekten üzüntü duyduğunu belirtti.

∂ Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğince Twitter’dan “Türkiye’nin başı sağ olsun” mesajıyla Batı Karadeniz’deki sel ve heyelan sonucu yakınlarını, sevdiklerini kaybedenlere ve evlerini yitirenlere taziye ve dayanışma mesajı iletildi.

MAHSUR KALAN AİLELER SIKORSKY İLE KURTARILDI 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, afetin vurduğu bölgede 1.720 kişinin güvenli alanlara tahliye edildiğini açıkladı. Altun, Bartın’da 323, Kastamonu’da 925, Sinop’ta ise 472 vatandaşın helikopter ve botlarla kurtarıldığını söyledi. Millî Savunma Bakanlığı (MSB) da Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterlerle sel bölgesinde mahsur kalan 545 vatandaşın güvenli yerlere ulaştırıldığını bildirdi. Kastamonu’nun Abana ilçesinde üç gündür yardım bekleyen beş kişilik ailenin imdadına ise Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri yetişti. Sikorsky ile kurtarılan aile “Üç gündür çaresizce bekliyorduk. Uykusuzuz. Elektrik, su ve yiyeceğimiz yoktu. Her yer sular altındaydı. Allah devletimizden razı olsun; bizi kurtardılar” diye konuştu. Sinop Ayancık’a bağlı Fındıklı Mahallesi’nde mahsur kalan bir aileyi de TSK’ya ait helikopterle alan ekipler Ayancık Devlet Hastanesine getirdi. Anne Özlem Çalışkan (36) ile çocukları Mehmet Efe (9) ve Hikmet Can (11), ekiplere teşekkür etti.

13 KİŞİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ! KIRDIKLARI DUVAR HAYATA BAĞLADI 

Bartın Ulus ilçesine bağlı Derecik Mahallesi’nde dağdan gelen sel sularının boyu iki metreye ulaştı. Mahallede oturan Ergün ailesi de evlerinde mahsur kaldı. Aile, balyozla duvarı kırarak kendilerini dışarı attı.  Çocukları ile birlikte yaşadıkları dehşet anlarını anlatan Sultan Ergün “Sel birden kapımıza geldi. Kapıyı zar zor kapattık. Çocukları kucakladık, bal-yozla duvarı kırdık. Ardından yukarı çıktık. Sonra ekipler bizi kepçeyle kurtardı” diye konuştu. Eşi Erdem Ergün de “Evde 13 kişiydik. Su birinci katın cam seviyesine yükseldi. Balyozu aldım, duvarı kırdım. Bütün aileyi ikinci kata çıkardım. Su oraya da gelince üçüncü kata çıktık” ifadelerini kullandı.

SENANUR’UN SON MESAJI: BURASI ÇOK KÖTÜ DUA EDİN BİZE 

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde selin yıktığı Ölçer Apartmanı’nda bulunan Senanur Kuş’un, felaketten hemen önce yakınlarına “Dua edin bize” diye mesaj attığı ortaya çıktı. Yaz tatili için İstanbul’dan memleketleri Bozkurt’a gelen ve yıkılan binanın üçüncü katında oturan Şengül Kuş, kızı Senanur Kuş ile ikiz yeğenleri Ayşe ve Kerem Özdoğan kayboldu. Senanur Kuş’un, sular yükseldiğinde bina yıkılmadan önce aile bireylerinin bulunduğu mesajlaşma grubuna “Dua edin bize” mesajını yazdığı belirtildi. Yıkılan binanın önünde umutla bekleyen Şengül Kuş’un yengesi Münevver Gencek “Sel sırasında telefonla konuştuk. Aile grubumuzdan mesajlaştık. Senanur’un bize son mesajı ‘Burası çok kötü, dua edin bize’ oldu. O mesajdan sonra da bir daha onlardan haber alamadık. İki gündür burada umutlu bir haber bekliyoruz” diye konuştu.

DAMADI 20 GÜN ÖNCE KASTAMONU’YA TAYİN OLAN KADIN KAYBOLAN TORUNUNU ARIYOR

Şanlıurfa’da görevli polis memuru Özgür Bulut’un Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine tayini çıktı. Memur, eşi Ümmü Gülsüm ve üç çocuğuyla birlikte 20 gün önce ilçeye taşındı. Çarşamba günkü sağanak sonrası Ezine Çayı taşınca evi sular altında kaldı. Ümmü Gülsüm, iki çocuğunu kurtarmayı başarırken beş yaşındaki oğlu Kudret Emre Bulut sele kapıldı. Evladının yolunu gözleyen anne Bulut “Camlar üzerimize patladı. Buzdolabının bana çarpmasıyla yavrum elimden kaydı. Eşyaların altına kaldı. Kurtaramadım onu. Daldım daldım bulamadım. Ölü ya da diri yavrumu istiyorum” şeklinde konuştu. Acı haberi duyar duymaz Adıyaman’dan Kastamonu’ya gelen anneanne Zekiye Ekici ise kucağına aldığı diğer torunu ile sahilde Emre’den gelecek iyi bir haberi bekliyor. Çalışmaları gözyaşlarıyla izleyen Ekici “Kızım ve damadımın oturduğu binada sular dördüncü kata kadar çıkmış. Odalar su dolmuş. İnşallah torunum sağ kurtulacak. Torunumla bekliyorum belki ağabeyinin kokusunu alır” diyor.

MUSTAFA’NIN ÜÇ KIZI VE EŞİ KAYIP

Kastamonu Bozkurt’taki Ezine Çayı kenarında bulunan sekiz katlı bina, sel yüzünden çöktü. Felaketten sonra binanın içerisinde bulunan vatandaşlardan bir daha haber alınamadı. Yapılan incelemede son üç katın selde sürüklendiği belirlendi. Binada yakınları oturanlar ise arama kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip ediyor. Binada üç kızı ve eşinin olduğunu söyleyen Mustafa Avcı da günlerdir bir umutla çalışmaları izliyor.

YILMAZ ERSERENLİ O ANLARI ANLATTI: YAŞAYACAĞIM BİR ÖMÜR VARMIŞ...

Kastamonu Bozkurt’ta arabasını selden kurtarmak isterken suya kapılan Yılmaz Erserenli, son anda hayata tutundu. Selin sürüklediği ağaç dallarına ve betona tutunarak bir duvarın üzerine çıkabildiğini söyleyen Erserenli gözyaşları içinde o anları anlattı: Duvarın üstüne 20 dakika falan kendime gelemedim. Ağzım burnum çamur doluydu. Bir abla bana bir su attı. Yüzümü yıkadım. Bir saat o duvarda oturdum. Kızım ile konuştum o duvarın üstündeyken... Yaşadıklarımı anlatmam mümkün değil…  Yaşayacağım bir ömür varmış... Yan taraftaki binaya girdim. İnsanlar beni yönlendiriyordu bağırarak. Orada bir abinin evinde kaldım. Sular çekilince eve gidebildim. Devrilen ağaçlar iki binanın arasına sıkışmıştı onlara tutunarak kurtuldum.

TGRT HABER CANLI YAYININDA İNEK KURTARMA 

Kastamonu Abana’da üç gün önce Satı Aşkaroğlu’na ait inek sele kapıldı. Üç gündür derede mahsur kalan inek için dün kurtarma çalışması başlatıldı. İhlas Haber Ajansı (İHA) Kocaeli Bölge Müdürü Refik Fidan’ın TGRT Haber’de sabah saat 08.00’de yaptığı canlı yayın sırasında ineğin günlerdir mahsur kaldığını söylemesi üzerine, TGRT Haber yorumcusu Cem Küçük, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yardım istedi.

Küçük’ün çağrısı üzerine bölgeye giden ekipler, ineği iki saatlik çalışmayla kurtardı.

AFET BÖLGESİNDE YİNE SAĞANAK BEKLENİYOR!

Sel faciası yaşayan Kastamonu, Karabük, Bartın ve Sinop’ta tehlike henüz geçmiş değil. Afet bölgesinde iki-üç gün daha sağanak riski bulunuyor. Uzmanlar özellikle Sinop başta olmak üzere bugün Samsun’un Sinop’a yakın bölgeleri ile Kastamonu’da şiddetli sağanak uyarısında bulunuyor. Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve şiddetli yağış bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım ve heyelanlara karşı tedbirli olunması ikazı yapılıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...