Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Göbeklitepe BM’de sergilenecek

Düzenleyen:
Göbeklitepe BM’de sergilenecek

GÜNDEM Haberleri

Göbeklitepe'deki dikilitaşın kopyası, Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde sergilenecek. Açılışta BM Genel Kurulu için New York'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alacak.

Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki yerleşkesine, Göbeklitepe'deki dikilitaşların replikası taşınacak. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik konuyla ilgili: “Göbeklitepe'de bulunan P18 Dikilitaşı'nın küçültümüş bir kopyası Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Birleşmiş Milletler binasının bahçesinde kalıcı olarak sergilenmeye başlanacak. Bu eserin Birleşmiş Milletler bahçesinde sergilenecek olması Anadolu’nun dünya için insanlık için ne kadar büyük bir merkez olduğunun bir kez daha ilamı olacaktır.” şeklinde konuştu. Göbeklitepe’nin 'D Yapısı' olarak adlandırılan bölümünde bulunan 'P18' numaralı dikilitaşın kopyası Birleşmiş Milletler’e resmi bir sanat hediyesi olarak sunulacak.
Göbeklitepe BM’de sergilenecek
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA TÖRENE KATILACAK

Replikanın açılışı BM Genel Kurulu nedeniyle New York'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı törenle yapılacak. Orijinalinde de kullanılan ve "Şanlıurfa taşı" olarak bilinen kireç taşından yapılan replika Dikilitaşın yarı oranında küçültüldü. Replika Birleşmiş Milletler yerleşkesinde sergilenen ikinci "Antik Dönem Anadolu" eseri olacak.
Göbeklitepe BM’de sergilenecek
KOLEKSİYONDA 196 ESER VAR
BM'de 1950'den beri üye devletler, vakıflar ve bireysel bağışçılar tarafından resmi olarak bağışlanan sanat eserleri, tarihi objeler ve mimari parçalardan oluşan bir koleksiyon bulunuyor. Koleksiyonda, tarihteki çeşitli kültürleri ve dönemleri temsil eden, estetik ve sembolik olarak yüksek sanatsal değer taşıyan ve hediyeyi sunan üye devlete özgü birçok antik dönem eser kopyaları, modern heykeller, mobilyalar, anıtlar, maketler, tablolar, vazolar, halılar yer alıyor.

BM'nin resmi internet sitesindeki bilgilere göre, sergilenen 196 hediye eser arasında, İrlanda'dan "Bronz Gemi" maketi, Kazakistan'dan "Altın Adam Heykeli" replikası, Tunus'tan "Dört Mevsim Mozaiği", Rusya'dan "İyilik Kötülüğü Yendi" adlı heykel grubu, Lüksemburg'dan "Şiddetsizlik" heykeli, Irak'tan "Hammurabi Kanunları" replikası, İran'dan "Halı", Salvador Dali'nin "Beş Kıta - Kıvrılmış Eller" tablosu da bulunuyor.





Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...