Türkiye'den 10 ülkeye Osman Kavala tepkisi! Hadsiz açıklamalar kabul edilemez

Düzenleyen:
Türkiye'den 10 ülkeye Osman Kavala tepkisi! Hadsiz açıklamalar kabul edilemez

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin, aralarında ABD, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu 10 büyükelçiliğin Osman Kavala ile ilgili yayımladığı bildiriye yönelik tepki vererek Dışişlerine çağırmasının ardından, söz konusu elçiliklerin misyon şefleri bakanlığa geldi. Büyükelçilere, söz konusu açıklamanın hadsiz ve kabul edilemez olduğunu ilettildi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği tarafından, resmi sosyal medya hesabı üzerinden aralarında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri'nin de müdahil olduğu ortak bir bildiri açıklandı. Söz konusu bildiride; 4 yıldır tutuklu olan Osman Kavala'nın tahliye edilmesine yönelik çağrıda bulunuldu. Bildirinin açıklanması sonrası harekete geçen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, çağrıya tepki göstererek, misyon şflerini bakanlığa çağırdı. Gelişmelerin akabinde, Kavala'ya ilişkin açıklamaları nedeniyle çağrılan 10 ülkenin diplomatik misyon şefi, Bakanlık yerleşkesine geldi. Dışişleri, bakanlığa gelen misyon temsilcilerine, Osman Kavala'nın yargılama sürecine ilişkin açıklamaları nedeniyle yayınladıkları bildirinin  hadsiz ve kabul edilemez olduğunu iletti.

MİSYON ŞEFLERİ AB BAŞKANI KAYMAKÇI İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanlığına çağrılan Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın diplomatik misyon şefleriyle Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı görüştü.

GÖRÜŞMEDE BİLDİRİYE YÖNELİK RAHATSIZLIK İLETİLDİ
Görüşmede, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamalarına duyulan rahatsızlığın ve tepkinin iletildi.

Söz konusu büyükelçilikler, sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü ileri sürerek, Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Türkiye'den 10 ülkeye Osman Kavala tepkisi! Hadsiz açıklamalar kabul edilemezMehmet Osman Kavala.

"BİLDİRİ KABUL EDİLEMEZ"
Açıklamada, "Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, söz konusu açıklamanın büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, "Anayasamızda da kayıtlı olduğu üzere, Türkiye'nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu vurgulanmış ve Türk yargısının bu tür sorumsuz açıklamalardan etkilenmeyeceği hatırlatılmıştır." denildi.

Kavala davasının sürekli ve ısrarla gündemde tutulmasının, "çifte standartlı bir yaklaşım" olarak nitelendirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, bazı ülkelere yönelik verdiği ve yıllardır uygulanmayan kararlarını görmezden gelenlerin, sadece Türkiye ile ilgili davalara odaklanmalarının ve özellikle Kavala davasını sürekli ve ısrarla gündemde tutmaya çalışmalarının samimiyetsiz ve çifte standartlı bir yaklaşım olduğuna dikkat çekilmiş, Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözleşmesi kapsamında görevlerinin sorumlulukları içerisinde kalma konusunda uyarılmışlardır."

OSMAN KAVALA KİMDİR, NEDEN TUTUKLANDI?
iş adamı Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957 yılında Paris'te doğdu.  lise eğitimini 1975'te İstanbul'da Robert Lisesi'nde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde işletme, Manchester Üniversitesi'nde ekonomi üzerine lisans eğitimi aldı. New York'taki The New School for Social Research'te doktora eğitimine başladı ancak 1982'de babası Mehmet Kavala'nın ani ölümü sonrasında İstanbul'a döndü ve ailesinin işlerini devraldı. Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, İletişim yayınlarının kurucuları arasında yer aldı. 2002'den beri Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır.

Osman Kavala, 1 Kasım 2017 tarihinde  Gezi Parkı olayları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklandı. Kavala, Gezi Parkı olaylarının yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanıyor. Osman Kavala'nın tutukluluk hali sürüyor

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...