Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme şartını açıkladı

Düzenleyen:
Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme şartını açıkladı

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan ve Aliyev, 27 yıl sonra Ermeni işgalinden kurtarılan Fuzuli’de havalimanını açtı, yeni eserlerin temelini attı. İkilinin düzenlediği ortak basın açıklamasında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşme süreci için şartını açıklayarak, "Ermenistan'ın Azerbaycan'la sorunlarını çözmede samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Samimi bir irade koyması halinde Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşmesi önünde bir engel kalmayacaktır" dedi.

Yücel Koç | FUZULİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle Azerbaycan’a günübirlik çalışma ziyaretinde bulundu.

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ilk havalimanı olan Fuzuli Uluslararası Havalimanı’na ilk inen devlet başkanı olan Erdoğan, İlham Aliyev ile birlikte havalimanının açılışını gerçekleştirdi. Sekiz ayda inşa edilen ve Karabağ’ın dünyaya açılan kapısı olan havalimanının inşaatında Türk şirketleri de yer aldı.

Havalimanındaki incelemenin ardından iki lider, Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa ve Ahmetbeyli-Horadiz-Mincivan-Ağbend kara yolu inşaatının temel atma törenine katıldı.

Bölgedeki çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Erdoğan ve Aliyev, butona basarak kara yolu temeline ilk harcı döktü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, günün anısına imzaladıkları metni, kapsül içinde temele attı.

Metinde “Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Horadiz-Cebrayıl-Zengilad-Ağbend (Zengezur Koridoru) Otoyolu’nun temeli atılmıştır. 26 Ekim 2021” ifadeleri yer aldı.

Erdoğan ve Aliyev’e yerel kıyafetli kadınlar tarafından günün hatırasına havalimanının sembolik anahtarları hediye edildi.

Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme şartını açıkladı

İki lider, Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa ve Ahmetbeyli-Horadiz-Mincivan-Ağbend kara yolu inşaatının temelini attı.

İki cumhurbaşkanı daha sonra Zengilan’da Türkiye’nin de katkılarıyla inşa edilecek olan Akıllı Tarım Kampüsünün temel atma törenine katıldı. 

İki lider ardından Karabağ’daki ilk “Akıllı Köy” projesinin gerçekleştirildiği “Ağalı” köyüne geçti. Resmî törenden sonra baş başa görüşen iki lider “Kardeşliğimiz ve yol arkadaşlığımız sürecek” mesajı verdi.

Erdoğan ve Aliyev, ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundu, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da derinleştirilmesi için atılacak adımları ele aldı.

Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme şartını açıkladı

"ERMENİSTAN SAMİMİ OLURSA İLİŞKİLER NORMALE DÖNER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermeni işgalinden kurtarılan toprakların hızla ihya edildiğini ve ayağa kalktığını belirterek, “Azerbaycan tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir kalkınma modeli ile bu bölgeyi geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye olarak biz de bu çabalarda üzerimize düşeni yapmaya, kardeş Azerbaycan’a tüm imkânlarımızla destek olmaya devam edeceğiz. Bugün İlham kardeşimle ekonomik ve ticari alandaki işbirliğimizin genişletilmesi ile enerji, ulaşım ve Karabağ’ın kalkınması ile ilgili projelerde mevcut durumu ve geleceğe dair planları da değerlendirme imkânını bulduk. Tek millet iki devlet olmanın verdiği ortak şuur ve ruhla hareket ediyoruz” dedi.

İşgalden kurtarılan bölgelerden geçecek olan ulaşım hatlarına değinen Erdoğan, “Bu coğrafyadan geçecek kara ve demir yolu hatları sadece Azerbaycan ve Türkiye için değil tüm bölge ülkeleri için ekonomik ve ticari fırsatlar doğuracaktır. Gün gelecek Zengezur’dan çıkıp İstanbul’a kadar gidebileceğiz. Bölgenin transit lojistik merkez olma konumu perçinlenecektir” diye konuştu. Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerine değinen Erdoğan, “Ermenistan’ın Azerbaycan‘la sorunlarını çözme yönünde samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Eğer Azerbaycan’la samimi bir irade ortaya koyması hâlinde Türkiye’nin Ermenistan‘la olan ilişkilerinin de normalleşmesinin önünde bir engel kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Aliyev ise, “Türkiye ile birlikte tarih yazıyoruz. Öz kardeşim Türkiye, iç işlerine müdahale etmek isteyenlere öyle cevap verdi ki bütün siyasetçiler için örnek olmalı" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...