BAE Türk SİHA'sını kopyaladı: Dubai'de görücüye çıkardı

BAE Türk SİHA'sını kopyaladı: Dubai'de görücüye çıkardı

GÜNDEM Haberleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşen Dubai Airshow’da yeni kurulmuş birçok savunma şirketi ürünlerini görücüye çıkardı. BAE’nin savunma sanayi atılımında en büyük şirketlerden birisi olan EDHE GROUP’un yeni geliştirdiği SİHA'da büyük oranda Bayraktar TB2'yi benzemesi dikkat çekti.

EDGE GROUP Bayraktar TB2'ye oldukça benzeyen "Reach-S" adında taktik insansız hava aracını Dubai Airshow’da tanıttı. Reach-S S/İHA, 4 adet MAM-L benzeri Desert Sting-16 lazer güdümlü bomba taşıyabiliyor. Teknik özellikleri bakımından ise Bayraktar TB2'nin ilk üretim modellerine çok yakın.

BAE Türk SİHA'sını kopyaladı: Dubai'de görücüye çıkardı

BAYRAKTAR İLE ORTAK MOTOR

Bayraktar TB2’ye oldukça benzeyen Reach-S’nin özellikleri, 600 kg kalkış ağırlığı, 120 kg faydalı yük, 80 knot seyir hızı, 19.000 feet maksimum irtifa, 24 saat havada kalış süresi, 200km LOS iletişim menzili, 12 metre kanat açıklığı, 5.5 metre uzunluk. S/İHA’da Bayraktar TB-2 ile ortak olarak Rotax 912 motoru kullanılıyor. Bu motor sivil bir motor olması sayesinde kolayca erişilebilir olduğu için İran dahil olmak üzere birçok ülke tarafından S/İHA’larda kullanılmakta.

BAE Türk SİHA'sını kopyaladı: Dubai'de görücüye çıkardı

ALT SİSTEMLERİ YABANCI

Reach-S, mockup üstünde de görüldüğü üzere Wescam tarafından üretilen MX-10D elektro optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemine sahip. Birçok alt sisteminin yabancı olduğu tahmin edilen S/İHA’nın, Bayraktar TB2 gibi düşük bir fiyata mal olup olmayacağı ise tartışmalı. BAE, savunma sanayisini yeni yeni kurmakta olan bir ülke ve özellikle LOS veribağı, elektro optik ve motor gibi kritik alt sistemleri kısa vadede üretebilir mi bilinmez. EDGE GROUP’un şirketi olan Halcon tarafından üretilmekte olan Desert Sting mühimmat ailesi Roketsan’ın MAM serisi ve TÜBİTAK SAGE’nin KAYI ve BOZOK mühimmatları ile aynı konseptte.

BAE Türk SİHA'sını kopyaladı: Dubai'de görücüye çıkardı

16 KM MENZİLE SAHİP

Aile 10 kg’dan 45 kg’a kadar ağırlıklarda 4 adet üyeden oluşuyor. Her bit varyant harp başlığı ağırlığına göre Desert Sting 5, Desert Sting 8, Desert Sting 16 ve Desert Sting 25 şeklinde isimlendirilmiş. Her mühimmat yarı aktif lazer arayıcı başlığa veya GNSS/ANS güdüm seçenekleri ile geliyor. Herhangi bir itki sistemi olmayan mühimmatlar 16km menzile sahip.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...