Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

MHP'li vekilden yargı sistemine eleştiri: Uzun yargılama, adaleti şirazesinden çıkarıyor

MHP'li vekilden yargı sistemine eleştiri: Uzun yargılama, adaleti şirazesinden çıkarıyor

GÜNDEM Haberleri

Tokat Milletvekili Yücel Bulut “Türkiye’de yargı teşkilatının birincil ve öncelikli sorunu mevzuat sorunu değil nitelikli uygulayıcı sorunudur; uzun süren yargılamaların vatandaşın ciddi hak kayıplarına sebebiyet verecek kadar şirazesinden çıkmış olmasıdır” dedi.

Gazetemizin gündeme getirdiği senetle ilgi kanuni düzenlemenin şart olduğuna ilişkin haber gündemdeki yerini korurken MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut’tan adalet sistemine ilişkin çarpıcı eleştiriler geldi. TBMM Genel Kurulunda devam eden bütçe görüşmelerinde söz olan MHP’li Bulut, Türkiye’de sadece yargı teşkilatının değil, tüm bürokrasinin “yetersiz uygulayıcı” sorununa ortak bir akılla çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşın temel beklentisinin; hakkının, adil ve tarafsızlığından, yetkinliğinden şüphe duyulmayan kadroların eliyle temin ve tesisinin önünün açılması olduğunu ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

İSTİNAF MAHKEMELERİ MERCEK ALTINA ALINMALI
 Türkiye’de yargı teşkilatının birincil ve öncelikli sorunu mevzuat sorunu değil nitelikli uygulayıcı sorunudur; uzun süren yargılamaların vatandaşın ciddi hak kayıplarına sebebiyet verecek kadar şirazesinden çıkmış olmasıdır. Dolayısıyla ortaya bir cesaret koyarak revizyon değil etkili bir reformu hayata geçirmek durumundayız. Cumhuriyet tarihi boyunca tartışılan, yaklaşık yüz yıllık bir arka planı olan ve en nihayetinde de siyasi iktidar tarafından bu haklı talepleri dikkate alarak hayata geçirilen, geçirilmiş olan bölge adliye mahkemeleri ve istinaf mahkemelerinin hep birlikte mercek altına alınması lazım. İstinaf Mahkemelerinin Kanunu çok iyi niyetli bir şekilde, yıllarca akademik çerçevede tartışılmış olmasından dolayı Yargıtay’ın iş yükünü bir nebze düşüreceği inancıyla ve yargılamaları hızlandıracağı düşüncesiyle hayatımıza girdi ancak bugün fiilen uygulamada bölge adliye mahkemeleri ve istinaf mahkemeleri bu neticeyi vermedi. Yaklaşık beş yıl süren Yargıtay aşamasıyla beraber beş yıl, altı yıl süren yargı dosyalarının üzerine bir üç yıl daha eklenmesine sebebiyet verdi.

MHP'li vekilden yargı sistemine eleştiri: Uzun yargılama, adaleti şirazesinden çıkarıyor
Gazetemizin gündeme getirdiği sahte imza vurgunları adaletin kanayan yaralarından biri

HÂKİMLER TECRÜBESİZ  
Yargı reformu kapsamına bölge adliye mahkemelerinin ve istinaf mahkemelerinin alınması, gerek görülürse doktrinde yıllarca her siyasi iktidara dayatılan ve bir müjde gibi, bir köklü çözüm önerisi gibi sunulan ama o neticeyi vermeyen istinaf mahkemelerinin derhâl kaldırılması da dâhil olmak üzere bütün çözüm önerilerinin düşünülmesi lazım. İstinaf mahkemeleri bir yandan yargı sürecini uzatırken diğer yandan da nitelikli yargıçlarımızın, hâkimlerimizin ve savcılarımızın ilk derece mahkemelerinden çekilerek bölge adliye mahkemelerinde görevlendirilmesi gibi fiili bir sonuç doğurdu ve kürsüler maalesef ki tecrübesiz hâkim ve savcılarımızın adeta stajını tamamladıkları birer mevzi ve mertebe hâline geldi. Dolayısıyla istinaf mahkemeleri 2022 yılının Türkiye’de yargı konusundaki en önemli gündemi olması gerekiyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...