Bakan Özer: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi bu ay Meclis'e gelecek

Düzenleyen:
Bakan Özer: Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi bu ay Meclis'e gelecek

GÜNDEM Haberleri

Milli Eğitim Bakanı Özer, TBMM'de önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Özer yaptığı açıklamada, "Öğretmen Bilişim Ağı’nı (ÖBA) kurduk. Öğretmenlerimizin mesleki gelişim eğitimlerini uzaktan eğitim olarak düzenleyeceğimizin müjdesini de buradan duyurmak isterim." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Bakanlığının 2022 Mali Yılı Bütçesi'nin sunumunu yaptı. 

Bakan Özer, konuşmasında okul öncesi eğitime erişimi yaygınlaştırma, okullar arası imkan farklılıklarını azaltma, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini bütüncül bir yaklaşımla destekleme ve mesleki eğitimi güçlendirmenin, öncelik verdikleri alanlar olduğunu söyledi.

“BİRİNCİ ÖNELİĞİMİZ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM”

Okul öncesi eğitime erişimdeki eşitsizliklerin, eğitimin ilk kademesinde öğrencilerin hazır olmasında önemli farklılıklara yol açtığını ifade eden Özer “Bu farklılıkları, telafi edilmemesi durumunda giderek derinleşiyor. Sonunda okullar arası başarı farkları olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple birinci önceliğimiz okul öncesinde okullaşma oranlarını yükseltmek” dedi.

"3 YAŞ GRUBUNUN OKULLAŞMA ORANINI YÜZDE 50'YE ÇIKARACAĞIZ"

 

Mahmut Özer, bu kapsamda 2022 sonuna kadar 3 yaş grubunda yüzde 14 olan okullaşma oranını yüzde 50'ye, 4 yaş grubunda yüzde 35 olan okullaşma oranını yüzde 70'lere ve 5 yaş grubunda yüzde 78 olan okullaşma oranını da yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

"3 BİN YENİ ANAOKULU AÇACAĞIZ"

Bu hedeflere ulaşmak için gerekli planlamaları yaptıklarını bildiren Özer "Bu amaçla 2022'de 3 bin yeni anaokulu ve 40 bin yeni ana sınıfı yapacağız. Bu yönde çalışmalarımız da oldukça hızlı bir şekilde devam ediyor. 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemine kadar, 5 bin yeni ana sınıfı açacağımızı söylemiştim. Bugün itibarıyla 4 bin 3 yeni ana sınıfı açtık. Bu sınıflarda 79 bin çocuğumuz eğitim almaya başladı. Böylece 5 yaş grubundaki okullaşma oranı yüzde 78'den yüzde 84'e çıktı." dedi.

"OKULLAR ARASI İMKAN FARKLILIKLARINI AZALTACAĞIZ"

Kısa sürede elde edilen bu başarı dolayısıyla ikinci dönem başına kadar 5 bin yeni ana sınıfı açma hedefini, 10 bin ana sınıfı açma şeklinde güncellediklerini anlatan Özer "Bu hedefe kolaylıkla ulaşacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Mahmut Özer, 695 anaokulu yapımıyla ilgili sürecin devam ettiğini, 77 yeni anaokulunu tamamlayarak hizmete aldıklarını söyledi. Eğitimde fırsat eşitliği bağlamında ağırlık verecekleri bir diğer konunun, okullar arası imkan farklılıklarını azaltmak olduğuna dikkati çeken Özer, bu amaçla her kademede ve her okul türünde aynı altyapıyı sağlamaya; laboratuvar, kütüphane, spor alanları yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

 

 

"KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMAYACAK"

Milli Eğitim Bakanı Özer, 26 Ekim 2021'de başlattıkları "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesiyle tüm okullarda mevcut kütüphaneleri yenilemeye ve kütüphanesi olmayan okullara yeni kütüphaneler kurmaya başladıklarını hatırlattı.

 

"YEMEKHANELERİ İYİLEŞTİRİYORUZ"

Bu çalışmaların yanı sıra 2022'de "Temiz Okul" projesi başlatacaklarını açıklayan Özer, "Bu kapsamda tüm okullarımızın tuvalet, kantin, yemekhane gibi mekanlarını iyileştiriyoruz ve okullarımızda güneş enerjisi kullanımı ile yağmur suyu geri dönüşümüne öncelik vereceğiz. Diğer taraftan tüm okullarımızda sıfır atık kültürünü yaygınlaştıracağız. Su tasarrufuna özel önem vereceğiz" bilgisini paylaştı.

"TECRÜBESİZ ÖĞRETMENE ÖZEL EĞİTİM"

Öğretmenlerin mesleki gelişimlerini, kişisel gelişimlerini ve liderlik özelliklerini geliştirmelerini desteklemek için çok kapsamlı eğitim programları uygulayacaklarını vurgulayan Özer "Özellikle mesleğe yeni başlayan öğretmenlerimize ve deneyimi 5 yılın altında olan öğretmenlerimize öncelik vereceğiz. Gerekli tüm planlamalarımızı yaptık. Yüz yüze ve uzaktan eğitim platformlarının bütün imkanlarını kullanarak öğretmenlerimizin tüm eğitim taleplerini karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU GELİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hazırlıkları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun yakın bir zamanda TBMM'ne sunulacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Özer, düzenlemeyle Türkiye eğitim tarihinde öğretmenlerin, ilk defa kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacağını belirtti. Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenliğin, bir kariyer mesleği olarak tanımlanabileceğini, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının, gelişim temelli bir sistem içinde tanımlanacağını kaydetti. Kariyer sistemindeki avantajları nedeniyle öğretmenlerin, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yönelimlerinin de önemli oranda artacağına işaret eden Özer, "Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, inşallah bu ay içinde TBMM'ye gelecek. TBMM'de değerlendirilme sürecinde desteğinize olan inancımız tamdır. Sizlerin de destekleriyle bu bağlamda önemli bir eksikliği daha gidermiş olacağız. Bu süreçte destek ve katkılarınız için şimdiden bütün öğretmenlerimiz adına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

 

 

 

 

 




Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...