Türk bilim adamından yerli 'sürü İHA kontrol sistemi'

Türk bilim adamından yerli  'sürü İHA kontrol sistemi'

GÜNDEM Haberleri

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tansu Filik, 12 insansız hava aracının (İHA) 20 kilometre alanı tarayabildiği yerli “sürü İHA kontrol sistemi” üretti.

Kalkış ağırlığı 5,5 ila 6,5 kilogram arasında değişen ve aralarında şifreli haberleşme ağı bulunan 12 İHA’nın kontrol edilebildiği sistem, askerî ve sivil uygulamalarda kullanılabiliyor. ESTÜ atölyelerinde geliştirilen 12 İHA’nın 20 kilometre alanı 55 dakika boyunca taramasına imkân sağlayan yerli sürü İHA kontrol sistemi, sinyal tespit etme, sinyalin konumunu bulma, bölgeden görüntü alma gibi görevlerde fayda sağlıyor. Sistem aynı zamanda İHA sayısı ile menzili artırma imkânı da sunuyor. Askeri alanlarda, tarımda ve doğal afetlerde kullanılabilen sistemi geliştiren Doç. Dr. Tansu Filik, “Kontrol ve izleme yazılımlarını tamamen yerli olarak geliştirdik. Birinin bataryası bittiğinde diğeri onun görevini üstlenebiliyor. Bataryası biten İHA’nın yerine diğeri dâhil oluyor. Sürekli operasyon ve kontrol gerektiren görevlerde sağlıklı şekilde kullanılabiliyorlar” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...