Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye'den 'Hazar koridoru' hamlesi: Yoğun şekilde faaliyete geçecek

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye'den 'Hazar koridoru' hamlesi: Yoğun şekilde faaliyete geçecek

GÜNDEM Haberleri  / AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kazakistan ve Türkiye arasında daha hızlı ve ulaşılabilir bir hattın kurulması için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek "Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz. Halihazırda var ama kapasiteyi artırmak ve genişletmek istiyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ile Kazakistan arasında demir yolu ve kara yolu ulaşımındaki ortak koridorun daha fonksiyonel hale getirilebilmesi için Hazar koridorunun çok yoğun faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istediklerini bildirdi.

KARDEŞ DEVLET KAZAKİSTAN

Kazakistan'daki 2 günlük resmi ziyaretin değerlendiren Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bölgede yoğun bir gündem olduğunu belirtti. Oktay, böyle bir dönemin Türkiye'ye çok daha farklı sorumluluklar yüklediğini belirterek, Rusya ile en uzun kara sınırına sahip ülkenin kardeş devlet Kazakistan olduğunu hatırlattı.

BÖLGEDEKİ KRİZ İÇİN ÇALIŞMALAR 

Hem Türk Devletleri Teşkilatı üyesi Kazakistan ile istişarelerde bulunmak hem de ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirmek üzere ziyaret gerçekleştirdiklerini aktaran Oktay, bölgedeki krizin sonlandırılmasıyla ilgili, birlikte nasıl bir çalışma yürütülebileceğinin görüşüldüğünü söyledi.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 30.YILI

Geniş bir heyetle yaptığı ziyarette, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Başbakanı Alihan İsmailov, ilgili tüm bakanlar, hükümet yetkilileri, farklı kurum temsilcileri ve iş insanlarıyla görüşme yaptıklarını belirten Oktay, "Son derecede verimli görüşmeler geçti. Diplomatik ilişkilerimizin de 30. yılıydı. Bu vesileyle Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın 30. yıla ilişkin mesajlarını da elden Kazakistan Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'e iletmiş olduk." dedi.

BİRÇOK KONUDA HEMFİKİRLİK

Fuat Oktay, özellikle Karma Ekonomik Komisyonu çerçevesinde, ekonomik ticari ilişkileri çok detaylı değerlendirdiklerini, yaptıkları çalışmalar sonucunda, birçok sektörü içeren, çok geniş kapsamlı bir eylem planı üzerinde de hemfikir kaldıklarını kaydetti.

Başta gümrükler olmak üzere lojistik ve ulaşım açısından Türkiye ve Kazakistan arasını daha hızlı ulaşılır kılabilmek için görüşmeler yaptıklarını ifade eden Oktay, bu sayede bölgedeki diğer tüm ülkelerle de çok daha rahat iletişim sağlanabileceğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle devam etti:

'BU İVME GELECEĞE DÖNÜK ARTARAK DEVAM EDECEK'

"Demir yolu ve kara yolu ulaşımı alanında ortak koridorun, geleceğe dönük nasıl daha fonksiyonel hale getirilebileceğiyle alakalı çalışmalarımız oldu. Bu zaten geçmişte de vardı, şimdi de değerlendirmelerimizi yaptık. Bazı kararlarımızı aldık. Bu ivme geleceğe dönük artarak devam edecek. Türkiye'den hemen hemen her gün bir ihracat trenimiz bu bölgeye geliyor, Çin'e kadar uzanıyor. Trans Hazar diye ifade ettiğimiz, Hazar koridorunun çok yoğun olarak faaliyete geçeceği bir hattı oluşturmak istiyoruz. Halihazırda var ama kapasiteyi artırmak ve genişletmek istiyoruz. İnşallah bütün bunlar hayata geçecek. Yine tarım, madencilik, enerji alanında çok ciddi fırsatlar var."

'MANEVİ PINARLARIN AKTIĞI BÖLGELER'

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'daki resmi temaslarının ardından tarihi Türkistan şehrine de ziyarette bulunan Fuat Oktay, Türkistan'ın kültür ve tarihi kimliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak bölgeyi, "Türk dünyasının geriye gidildiğindeki birlikteliğini bir arada tutan, manevi pınarların aktığı bölgeler." olarak nitelendirdi. Oktay konuşmasının devamına şu ifadelerle devam etti:

"Türkistan ile Konya'yı doğrudan Mevlana'yı ilişkilendirebiliriz. Farabi'yi burada hemen yanı başınızda Hoca Ahmet Yesevi hazretleri ile Hacı Bektaş-ı Veli'yi ilişkilendirilebilirsiniz. Türkiye'deki birçok manevi pınarlarla burayı ilişkilendirebilirsiniz ve pınarların buradan aktığını görürsünüz. Aynı şekilde burada bir üniversitemiz var bizim. Uluslararası bir üniversite, çok farklı ülkelerden, yanılmıyorsam 30'un üzerinde ülkeden öğrenci alan bir üniversitemiz. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesinin 16 bin öğrencisi var. Muhteşem bir kampüsü var. Kütüphaneleri, tıp fakülteleri, mühendislik birimleri, beşeri ve sosyal bilimleri, sportif alanlar ile her alanda güçlü akademik bir kadrosu var. Birlik ve beraberliği, aslında dayanışmayı, pınarların aktığı güzergahları da düşünecek olursak manevi ve tarihi boyutta, bunları bilimsel açıdan değerlendirebilecek, geliştirebilecek ve ilişkilendirilebilecek de bir merkez burası. Bu anlamda da Türkiye ve Kazakistan birlikte çalışıyorlar."

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...