ABD ile Rusya arasında kritik takas! İki ülkede Türkiye’yi istedi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
ABD ile Rusya arasında kritik takas! İki ülkede Türkiye’yi istedi

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD ile Rusya’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği tutuklu takasının detayları ortaya çıktı. Moskova’da tutuklu bulunan ABD Deniz Piyadesi Trevor Reed ile ABD’de tutuklu Rus pilot Konstantin Yaroşenko Ankara ile iş birliği içinde Türkiye’de takas edildi. MİT’in gözetiminde gerçekleşen takas Çarşamba günü saat 14.00’te yapıldı. İki ülke arasında yapılan takas ise filmleri aratmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ele alınırken, Çarşamba günü gerçekleşen takasta ele alındı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus pilot Konstantin Yaroshenko ile Amerikan deniz piyadesi Trevor Reed'in Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) koordinesi ve gözetiminde dün Türkiye'de gerçekleşen takası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ BÜYÜK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin bu takasta rol alması ve aracılık yapması barışa, diyaloğa ve iş birliğine verdiği önemin bir kez daha göstermiş olduğunu belirtti. Milli Teşkilatı’nın takas sürecinde üstlendiği role işaret eden Erdoğan, istihbarat birimleri arasındaki eş güdüm ve yakın diyaloğun devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD ile Rusya arasında kritik takas! İki ülkede Türkiye’yi istediKonstantin Yaroshenko

KALICI BARIŞIN BİR AN ÖNCE GELMESİNİ İSTİYORUZ 

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun bölgedeki insani trajedilerin önüne geçilmesine ve istikrar ortamının tekrardan inşa edilmesine katkı sağlayacağını belirtti. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sonlandırılması için de inisiyatif almaya ve barışa giden yolda arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını aktaran Erdoğan, İstanbul görüşmelerinde yakalanan ivmeyi artırarak bölgede kalıcı barışı bir an önce tesis etmek istediklerini dile getirdi.

ABD ile Rusya arasında kritik takas! İki ülkede Türkiye’yi istediTrevor Reed

MÜZAKERELER SONUCUNDA GERÇEKLEŞTİ

Konuya ilişkin gazetecilere açıklama yapan bir ABD'li üst düzey yetkili, takasın aylar süren müzakerenin sonucunda gerçekleştiğini söyledi. Yetkili, müzakerenin sadece bu takas merkezinde gerçekleştiğini, iki ülkenin daha geniş çerçevedeki ilişkilerini kapsamadığını ve Washington ile Moskova arasındaki gerilimin düştüğü anlamına gelmediğini kaydetti.

Reed, 15 Ağustos 2019'da Rusya'da polisle yaşadığı arbededen sonra tutuklanmış ve ardından "Rus polislerin hayatını ve sağlığını tehlikeye atma" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Sivil pilot olan Yaroşenko ise, 2011'de Liberya'dan ABD ve Avrupa'ya kokain kaçırmaya çalışmakla suçlanmış ve 20 yıl hapse mahkum edilmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...