Bakan Çavuşoğlu: Kayıp Türk kaptanın durumu iyi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bakan Çavuşoğlu: Kayıp Türk kaptanın durumu iyi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxwell Saah Kemayah ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bali'de gemiden düşen Türk kaptanın son durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Vatandaşımız bu sabah bir balıkçı tarafından Bali açıklarında bulundu. Durumu iyi" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, denize düşen Türk kaptanının durumuyla ilgili, "Vatandaşımız bu sabah bir balıkçı tarafından Bali açıklarında bulundu, gerekli tedavileri gördü" açıklamasında bulundu.

BİRÇOK KONUDA SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ 

Mevkidaşı Kemayah'ın geniş katılımlı bir heyetle Türkiye'ye geldiğini aktaran Çavuşoğlu, baş başa verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Görüşmede ikili ilişkilerin tüm boyutlarının yanı sıra Afrika'daki gelişmeler, güvenlik problemleri ve Ukrayna'daki savaş meselelerini ele aldıklarını ifade eden Çavuşoğlu, mevkidaşıyla özellikle Liberya'daki Türk şirketlerinin durumu ve Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı alınan tedbirleri konusunda da görüştüklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, "Afrika ülkeleriyle, Afrika Birliğiyle (AfB) ve ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) gibi bölgesel örgütlerle ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte birçok konuda daha somut adımlar atacağız." dedi.

Heyetler arası görüşmeye Türkiye tarafından Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katıldığını aktaran Çavuşoğlu, toplantıdan önce Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da Liberyalı mevkidaşını Bakanlıkta kabul ettiğini ve verimli görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, basın toplantısının ardından heyetin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Emniyet Genel Müdürlüğünü ziyaret edeceğini, yarın ise İstanbul'da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Maarif Vakfı ile görüşmelerinin olduğunu ifade etti.

'BU BELGEYİ EN KISA ZAMANDA İMZALAMAK İSTİYORUZ' 

Bugünkü görüşmelerde özellikle ekonomik ve ticari konuları ele aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Ekonomik iş birliğini artırmamız için Karma Ekonomik Komisyonunu kurmamız gerekiyor, aynı şekilde İş Konseyini de. Bunun için de Ekonomik İş Birliği Anlaşması'nı en kısa zamanda imzalayacağız. Sayın Bakanımız Mehmet Muş anlaşma taslaklarının 1 ay içinde hazır olacağını söyledi." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, öte yandan Türkiye'nin Liberya'ya ihracatının arttığını ancak Liberya'nın Türkiye'ye olan ihracatının düştüğünü belirterek, bunun dengelenmesi için çalışacaklarını ifade etti.

Türk firmalarının Liberya'da altyapı, müteahhitlik ve enerji sektörü dahil alanlarda yapabilecekleri yatırımları da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, öte yandan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi gibi bazı anlaşmaların imzalanması konusunda da mutabık kaldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Savunma ve savunma sanayisi iş birliği mutabakat zaptı için de müzakereler bugünden itibaren başlıyor. Kısa bir süre içinde biz kendi taslağımızı Liberya tarafına ulaştıracağız. Bu belgeyi de en kısa zamanda imzalamak istiyoruz." dedi.

Özellikle askeri iş birliği konusunda da atmaları gereken adımlar olacağını kaydeden Çavuşoğlu, bir mutabakat zaptı imzalayarak bunu resmileştirmeleri gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, öte yandan taraftan özel kuvvetlerin eğitimi, terörle ve organize suçla mücadele konusunda iş birliğini geliştirmek istediklerini vurguladı.



 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...