Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldı

Düzenleyen:
Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldı

GÜNDEM Haberleri

Son dakika haberi: Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, "Dünyada deniz dolgusu olan 5 havalimanı bulunuyor. Rize-Artvin'le birlikte ikisi ülkemizdedir" dedi.

Dursun Topçu RİZE

 

Türkiye’nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olma özelliğini taşıyan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla hizmete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı’nın eser ve hizmet siyasetlerinin son örneği olduğunu belirterek “Bu havalimanımız sıradan bir yatırım değildir. Dünyada deniz üzerinden inşa edilen toplam beş havalimanı bulunuyor. Rize-Artvin ile birlikte ikisi ülkemizdedir” dedi.

 

Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldıAçılış törenine AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da katıldı.

Ülkemizdeki toplam havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkardıklarını anlatan Erdoğan “Bu eser ne dağların, ne denizlerin bizim hizmet azmimizin önünde duramayacağının işaretidir. Doğu Karadeniz’in zorlu coğrafyasında inşa ettiğimiz Rize-Artvin Havalimanı komşumuz Gürcistan’ın ulaşımını da kolaylaştıracaktır. Artık Rize-Artvin’de türküler ayrılık değil kavuşma üzerine muhabbet üzerine söylenecek” diye konuştu.

 

Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023’teki hedeflerine ulaşmasını engelleme çabalarını beraberce izlediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
Yalanın, iftiranın, çarpıtmanın kol gezdiği bir iklimde ülkemizi geleceğine hazırlıyoruz. Medeniyetimize ve kültürümüze taban tabana zıt bir şekilde yabancı düşmanlığı tohumlarını bünyemize ekmek için her türlü ahlaksızlığı sergileyenlere rağmen bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağız. Yeminli Türkiye düşmanlarının değirmenine su taşımayı siyaset sananların gafletlerine ve ihanetlerine rağmen bu bayrağı hep daha yukarıya dikmek için yolumuza devam edeceğiz. Milletimizin asırlık geri kalmışlığının, ihmalinin, yoksulluğunun hak ve özgürlük arayışının dermanını nasıl biz bulmuşsak bugünkü sıkıntıları da yine biz çözeceğiz. Tek vaatleri Türkiye’yi her şeyiyle eskiye döndürmek, kavga etmek, kaos çıkarmak, yıkmak, emperyal düzene uydurmak olanlara asla fırsat vermeyeceğiz.

ERDOĞAN, YAŞ ÇAY ALIM FİYATINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarını açıkladı. Erdoğan “Çay üreticilerine bugün burada 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarının da müjdesini vermek istiyorum. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73’ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını yüzde 130 üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz. Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre destekleme ile birlikte ortalaması yüzde 75’e gelen bir artışla kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek. Yeni çay alış fiyatının bölgemize ve siz değerli hemşehrilere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldı
Aliyev, "Karabağ Savaşında Sayın Erdoğan'ın, 'Azerbaycan yalnız değildir, Türkiye Azerbaycan'ın son anına kadar yanındadır' demesi çok önemliydi. Azerbaycan bunu asla unutmayacak" dedi.

AZERBAYCAN DEVLET BAŞKANI ALİYEV RİZELİLERE SESLENDİ

Açılışta konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İkinci Karabağ Savaşı’nın ilk gününden son gününe kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkının Azerbaycan’ın yanında olduğunu vurgulayarak bu savaşın iki ülkenin “ortak tarihi” olduğuna dikkati çekti. Karabağ Savaşı’nda Türkiye’nin desteğini unutmayacaklarının altını çizen Aliyev, Karabağ’ın imarı için Türkiye ile çalıştıklarını dile getirdi. Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi ile iki ülkenin ilişkilerinin müttefiklik seviyesine çıktığına işaret ederek “Hem dostuz hem kardeşiz hem de artık resmen müttefikiz. Bu siyaset, atalarımızdan kalan mirastır” dedi.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: YAPAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yaptığı konuşmada, "Bugün Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışı ile hafızalardan silinmeyecek bir gün daha yaşıyoruz. Karadeniz'e kıyısı bulunan havalimanı, Karadeniz havzasındaki komşu ülkelerle ilişkilerimize katkı sunacaktır. Tamamen Türk mühendis ve çalışanlarının yaptığı Rize-Artvin Havalimanı büyük ve güçlü Türkiye adına dünyaya önemli bir mesajdır. Yapamayacağımız bir şey olmadığını götermiştir" dedi.

BİNALİ YILDIRIM: İŞTE TÜRKİYE'NİN GÜCÜ

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da törende yaptığı açıklamada, "Bugün coşkunuza ortak olmak için buradayız. Bu havalimanı Ordu-Giresun'dan sonra dolgu alana yapılan 2'nci havalimanımız. Dünyada sadece 5 tane var. 2'si nerede Türkiye'de. Türkiye'nin neresinde, Karadeniz'inde. Hayırlı olsun. 2002 yılında bu yola çıktığımızda Cumhurbaşkanımız dedi ki, "Havayolunu milletin yolu yapacağız". Biz de, 'Baş üstüne' dedik. Hava yolu halkın yolu oldu mu? Oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun" ifadelerini kullandı.

Dünyada 5 tane, 2'si Türkiye'de! Rize-Artvin Havalimanı açıldıİstanbul Havalimanı'ndan saat 08.30'da havalanan Türk Hava Yollarına ait TK 2538 sefer sayılı "Rize-Artvin" adlı yolcu uçağı, 10.35'te Rize-Artvin Havalimanı'na iniş yaptı ve böylece havalimanına ilk yolcu uçağı iniş yapmış oldu.

3 MİLYON METREKARE ALANA İNŞA EDİLDİ

3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı, 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle bölgenin hava yolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak.

Temeli 3 Nisan 2017'de atılan havalimanı, yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Eşsiz mimarisi ve ileri mühendislik teknolojileriyle hayata geçirilen havalimanının, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla toplam 47 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.

KULE İÇİN 'ÇAY BARDAĞI' FORMUNDAN ESİNLENİLDİ

Bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında, yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binasının yanı sıra çay bardağı formundan esinlenilerek 36 metre yüksekliğinde kule inşa edildi. Gövdesi aydınlatılan kule, bölgenin siluetine de canlılık katacak.

Teknik ve yapım özellikleriyle kendi alanında dünyanın sayılı örnekleri arasında yerini alacak olan Rize-Artvin Havalimanı, yaklaşık 19 futbol sahası büyüklüğünde, bir başka deyişle 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip.

Havalimanının 49 bin metrekaresi, Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu olan 1453 ağaçla yeşillendirildi.

Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa yolculuğunu, bölgedeki tarihi ve etkileriyle anlatmak üzere Çay Müzesi'ne ve sanatsal objelere yer verilen havalimanında, 448 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke turizmine, ticaretine, üretimine sağlayacağı katkılarla, millete, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek havalimanı, Doğu Karadeniz, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi de olacak.

Havalimanı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak belirlendi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...