Türkiye uzayda atağa kalktı

Türkiye uzayda atağa kalktı

GÜNDEM Haberleri

Savunma sanayisindeki hava, kara ve deniz platformlarında yerlilik oranını yüzde 80’lere çıkaran ve uzaya astronot göndermeye hazırlanan Türkiye, gökyüzünde atağa geçti.

SELÇUK BÖKE | ANKARA

Yerli ve millî gözetleme uydusu İMECE’nin 2023 Ocak ayında uzaya fırlatılmasıyla yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacı ilk kez yerli kaynaklarla karşılanacak. 2023’te ayrıca, Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesi ile Türkiye, ilk defa kendi millî haberleşme uydusuna sahip olacak. Türksat 6A’nın hizmete alınmasıyla Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yerini alacak. İki uydunun da faaliyete geçmesi ile de Türkiye’nin uzaydaki gözü 10’a yükselecek. Yakıt dâhil yaklaşık 4 bin 300 kilogramlık kütleye sahip olacak Türksat 6A’nın kapsama alanı, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü içerecek. 23 aktarıcıya sahip olacak uydunun yörüngede 15 yıl kalması planlanıyor. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve millî İMECE uydusu ise fırlatmanın ardından ilk görüntüyü, 48 saat içerisinde aktaracak. İMECE, TSK’ya da hizmet vermeye başlayacak. Başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinden coğrafi kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edecek. İMECE uydusu; hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. İMECE’nin görev ömrünün beş yıl olacağı belirtiliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...