Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan-Putin zirvesi sonrası 8 maddelik ortak bildiri

Düzenleyen:
Erdoğan-Putin zirvesi sonrası 8 maddelik ortak bildiri

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de gerçekleşen görüşmesi sona erdi. İki liderin görüşmesi yaklaşık dört saat sürerken zirve sonrası yapılan ortak açıklamada, Suriye'de terör örgütlerine karşı dayanışma teyit edilirken, ulaşım, tarım ve inşaat sektörlerinde işbirliğini artırmada anlaşma sağlandığı belirtildi. Ayrıca, iki liderin doğal gaz ödemelerinin kısmen ruble ile yapılmasında anlaştığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'ye yaptığı günübirlik çalışma ziyareti kapsamında Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi. Heyetlerarası görüşmenin ardından iki lider baş başa bir araya geldi. Görüşme dört saat 10 dakika sürdü.

Zirve sonrası Türkiye ve Rusya sekiz maddelik ortak bildiri yayınladı.

İşte o maddeler:

Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eş güdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

Ukrayna'dan tahıl ve gıdanın taşınmasına yönelik İstanbul Mutabakatına varılmasında iki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin rol oynadığı teyit edildi.

Türkiye-Rusya arasındaki samimi, açık sözlü ve güvene dayalı ilişkilerin bölgesel ve uluslararası istikrarın tesisi açısından taşıdığı öneme işaret edildi.

Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul Mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde uygulanmasının altı çizildi

DOĞAL GAZ ÖDEMESİNİN BİR KISMI RUBLE İLE YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen görüşmenin ardından Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da önemli açıklamalarda bulundu. Rusya ve Türkiye'nin doğalgaz ödemesinin kısmi olarak Rus para birimi ruble ile ödenmesi konusunda uzlaştığını ifade eden Novak, "Yılda 26 milyar düzeyinde olan Türkiye'ye gaz tedariki konuşuldu. Bu ciddi bir rakam. İlk aşamada, tedarikin bir kısmı Rus rublesi ile ödenecek" dedi.

Ayrıca iki ülke arasında ticari ödemelerin yapılması için bankacılık sistemlerinin geliştirilmesi yönünde görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Novak, "Ticari şirketlerimizin ve vatandaşlarımızın turistik gezilerde ödeme yapabilmeleri ve ticaret çerçevesinde para alışverişi yapabilmeleri için, üzerinde büyük anlaşmaların da yapıldığı finansal bankacılık sistemini görüştük" ifadelerini kullandı.

 

'BÖLGEYE RAHATLAMA GETİRECEK'

İki lider bir araya gelemden önce ortak basın toplantısı düzenlemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Suriye'deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir." dedi. Görüşmenin basına açık bölümünde konuşan Başkan Erdoğan, Putin'e teşekkür ederek Tahran ziyaretinin ardından 17 gün aradan sonra tekrar bir araya gelişleri sebebiyle memnuniyetini ifade etti.

PUTİN: AVRUPA, TÜRKİYE'YE MİNNETTAR OLMALIDIR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise şu açıklamada bulunmuştu: "Bugünkü Soçi toplantısından önce ekonomik konulardan sorumlu Rus kurum ve kuruluşlarımız davetiniz üzerine Türkiye'ye geldi. İkili işbirliğimizin tüm önemli kilit boyutlarını Türkiye'deki bu görüşmelerde ele aldılar. Görüşülmesi gereken birçok konu var. Ticaret hacmimiz bu yıl yüzde 70 oranında arttı. Hatta yılın ilk çeyreğinde 2 misli artmış bulunuyor. Bizim gerçekleştirdiğimiz birçok stratejik proje de var örneğin Akkuyu Nükleer Güç Santrali. Enerji sektöründe de birtakım projelerimiz var. Türk akımı proje hattını tamamladık. Rus gazını Avrupa'ya sevk edebileceğimiz önemli boru hatlarından biri haline geldi. Türk akımı eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Türkiye sadece doğalgaz sevk etmiyor, Avrupa'daki tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa'daki tüketiciler, Rus gazını Türkiye'den alabildikleri için Türkiye'ye minnettar olmalılar. Türkiye'ye sıkıntı çekmeden petrol, kömür ve doğalgaz ihraç ediyoruz."

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...