Kırım Tatarlarının ilk sinema filmi 'Haytarma' galasını yaptı

Kırım Tatarlarının ilk sinema filmi 'Haytarma' galasını yaptı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında Kırım Tatarlarının 'Haytarma' isimli ilk sinema filmin galası Eskişehir'de yapıldı.

Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen galaya Eskişehir'de yaşayan Kırım Tatarları da katılınca salon misafirleri almadı. Çok sayıda gelen konuklar filmi ayakta veya merdivenlere oturarak izleyebildi. Kırım'dan Tatarların sürgün edilmesini anlatan film, salonda çok sayıda vatandaşı ağlatmayı başardı. Atalarının veya kendilerinin gördüğü işkenceleri hatırlayan izleyiciler filmi ayakta alkışladı. Film sonrasında konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Haytarma filminin anlattıklarından daha fazlasını Kırım Tatarlarının yaşadığını söyledi. nbsp;Filmin yaşananları tamamen gerçekçi bir şekilde gösterdiğini belirten Tuna, "Bu film Kırım Tatarlarının tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. Bizden sonraki nesilimize yaşanan acıları bir şekilde anlatmamız lazım. Yaşanan acıları unutmamak lazım ki ileride gene yaşanmasın. Sürekli birbirimize destek olmamız için, gönül bağlarımızı daima tutmak için, kardeşliğimizi sürdürmek için, geçmişimizi nereden geldiğimizi bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"İNTİKAM DEĞİL, YAŞANAN OLAYLARIN BİR DAHA YAŞANMAMASINI İSTİYORUZ"
Kırım Tatar Halkı Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, filmden sonra yaptığı konuşmada kendilerine yapılan sürgünü gelen misafirlere anlattı. Yapılan filmle yaşanan sürgünü tüm dünyaya duyurmayı amaçladıklarını belirten Kırımoğlu sözlerine şöyle devam etti: nbsp;"2. Dünya Savaşı sonrasından birçok azınlık gruplar topraklarından sürgün edindiler. Bunlardan bir tanesi ise Kırım Tatarlarıydı. Sürgünlere gerekçe olarak ise bizleri vatan haini ilan ettiler. Filmde gösterildiği gibi yaklaşık 250 bin kişi sürgün edildi. Bunların yüzde 90'ı ise kadın ve çocuklardan oluşuyordu. Kalanları ise savaşta yediler. Bunun için bu gibi filmlerin önemi çok büyük. Biz bu filmi bütün dillere çevirip, tüm dünyaya dağıtacağız. Bizim bir intikam alma gibi bir düşüncemiz söz konusu değil. Bu yaşananların bir daha yaşanmamasını istiyoruz." nbsp;Konuşmalarının ardından Vali Tuna, Haytarma filminde emeği geçenlere plaket verdi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...