Kitap okuma oranımız bilinenden daha fazla

Kitap okuma oranımız bilinenden daha fazla

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

YAYFED Başkanı Bayram Murat, son 5 yılda 1 milyar 412 milyon 816 bin 674 adet bandrollü kitap satıldığını söyledi.

İstanbul Kitap Fuarı öncesinde Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, Türk insanının sanıldığından daha fazla kitap okuduğunu, 2010-2014 yılından itibaren 1 milyar 412 milyon 816 bin 674 adet bandrollü kitap satıldığını söyledi. Fuar öncesi Türk insanın okuma alışkanlıkları hakkında bilgi veren Bayram Murat, bandrol sayıları dikkate alındığında hemen her mevsim kitap okunduğunu ifade etti. Murat, nbsp;"Kitap okuma oranları mevsimlere göre değişkenlik gösteriyor. En çok kitap okulların açıldığı eylül ayında satılıyor. Okulların açılması kitap satışlarını olumlu anlamda etkiliyor. Eylül ayını sırasıyla Ekim, Mart ve Ağustos ayları izliyor. En az kitap ise Kış mevsiminde satılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat ayı Türkiye'de en az kitabın okunduğu aylar. Gelişmiş ülkelerde ise kitap satışları homojen dağılıyor. Yayıncılığın geleceği açısından aralık, ocak ve şubat ayı satışlarının artması gerekmektedir" dedi.
2014 yılı boyunca 6 milyar 290 milyon 529 bin 828 liralık kitap satıldığını ve kitap satışlarının ağırlıklı olarak 3 büyük ilde gerçekleştiğini söyleyen Murat, "3 milyar 755 milyon 814 bin 194 bin liralık kitap satışı ile bütün Türkiye'deki satışın yarıdan fazlası İstanbul'da gerçekleşiyor. İkinci sırada 1 milyar 690 milyon 823 bin 200 liralık satışla Ankara, üçüncü sırada ise 843 milyon 892 bin 434 liralık satışla İzmir bulunmakta" olduğunu ifade etti.
Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile bu yıl 33. kez düzenlenecek olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 8-16 Kasım 2014 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerine kapılarını açacak. Bu yıl 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek İstanbul Kitap Fuarının gittikçe büyüdüğünü hatırlatan Bayram Murat, "Bu yıl Frankfurt Fuarına105 ülkeden 7 bin sektör temsilcisi katıldı. İstanbul kitap fuarı da her geçen gün büyüyor. Bizde global markalar çıkarmayı başarabilmeliyiz. Türk yayıncılık sektörü her yıl önemli oranda büyüyerek markalaşma adına da önemli adımlar atıyor" şeklinde konuştu.
Kültür Sanat Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...