Aytmatov'a Nobel ödülü vermediler

Aytmatov'a Nobel ödülü vermediler

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

"Eserleri 172 dile çevrilen Cengiz Aytmatov Nobel alamazken, Orhan Pamuk'un alması manidar" demişti.

Kültür Sanat Servisi
İstanbul Ajansı, Türk Edebiyatı Vakfı Merhum Başkanı Servet Kabaklı ile, vefatından önce  yaptığı son söyleşide Nobel ödülü konusunda dünya çapında ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un büyük haksızlığa uğradığını dile getirdiğini açıklamıştı.
Türk Edebiyatı Vakfı Başkanlığı, Yeniçağ ve Türkiye gazeteleri başta olmak üzere birçok gazete de yazarlık yapan Servet Kabaklı'nın, 59 yıllık hayatı boyunca vatan aşkını iliklerinde hisseden, bunu "sevdam" dediği edebiyatına en güzel yansıtan bir dava adamı olduğunu dile getiren İstanbul Ajansı gönderdiği haber metninde şunları aktarıyor:
“Vefatından birkaç ay önce İstanbul Ajansı'na konuk olan Servet Kabaklı, Türk edebiyatının geldiği noktayı değerlendirirken, bir hayli iddialı açıklamalarda bulundu. “Türkiye'de bir tane romancı çıkıyor, Nobel ödülü alıyor. Bu adı geçen zatın, (Orhan Pamuk) böyle bir ödül alması elbette ki Türkiye için iyidir. Ancak, “biz tarihte 1,5 milyon Ermeni, 50 bin Türk kestik!” gibi ifadelerinden sonra, kendi milletine yaptığı iftiralarından sonra, böyle bir ödül alması bana manidar geliyor” dedi. Kabaklı durumun haksızlığını ise “Cengiz Aytmatov gibi defalarca aday gösterilen, eserleri 172 dile çevrilen bir isim ödül alamıyor. Ancak diğer yandan böyle bir isim kazanıyor, ne diyeyim hayırlı olsun” sözleriyle açıkladı.
Kabaklı, bu dünyada ilk işin insanı sevmekten geçtiğini, İslam'ın o yüce perspektifinden bakarak bütün gönlüyle insanı kucaklamaktan geçtiğini dile getirdi. Şunları söyledi: “Bizim millet olarak geleneğimizde hürmet ve saygı vardır. Zaten bizim Altaylar'dan getirdiğimiz bir kurultay geleneğimiz var. İslam ile şereflendikten sonra biz buna istişare ya da meşveret demişiz. Bu geleneği İslamdan kaynaklanan istişare ile kuvvetlendirip yeni yeni güzellikleri keşfetmişiz”
Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet Kabaklı yaklaşık 2 ay önce kızı ile birlikte dışarıda iken birden fenalaşmış ve nefes almakta güçlük çekmesi üzerine Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Kabaklı, tedavi gördüğü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybederek toprağa verilmişti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...