Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Gladyatörler Şehri'nin son bakır ustası baba mesleğini sürdürüyor

/ Kaynak: AA
'Gladyatörler Şehri'nin son bakır ustası baba mesleğini sürdürüyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Yatağan ilçesinde bakırcılık yapan Mehmet Çetiner baba mesleğini 2 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi binada sürdürüyor.

Yatağan ilçesinde bakırcılık yapan Mehmet Çetiner, unutulmaya yüz tutmuş baba mesleğini, 2 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ndeki tarihi binada sürdürüyor.


Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'nde bulunan ve "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde baba mesleği olan bakır dövme ve işlemesi yapan 53 yaşındaki Çetiner, artık yeni ustalar yetişmemesine rağmen işine tutkuyla sarılıyor.


Bakırcılık mesleğine, 7 yaşındayken babasının yanında başladığını anlatan Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha sonra Yatağan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde memur olarak çalışmaya başlaması nedeniyle bu işe ara verdiğini söyledi.


Emekli olduktan sonra 2008 yılında tekrar baba mesleğine geri döndüğünü dile getiren Çetiner, yaptığı bir gezi sırasında tanıştığı Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ün teşvikiyle, mesleğini antik kentte tarihi bir binada sürdürdüğünü kaydetti.


"Mesleği 2 bin 500 yıllık antik kentte canlandıracağım"
Çetiner, giderek azalan bakır ustaları nedeniyle unutulmaya yüz tutan bu mesleği 2 bin 500 yıllık antik kentte canlandırmayı hedeflediğini anlatarak, "Bakırcılığın geleceğinden endişe ediyorum. Yeni yetişen ustalar da yok. Oysa bakır tencerede yemek yedikten sonra, bakırda pişen yemeklerin ne kadar lezzetli olduğunu görenler, bakırdan ayrılamıyor. Şu dönemlerde, bakır kullanımının arttığını gözlemliyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Yeni yetişen ustaların olması için bakıra talebinin artması gerekiyor" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...