Filmler yola koyuluyor!

Düzenleyen:
Filmler yola koyuluyor!

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

‘Yol ve Yolculuk’ temasıyla yarın başlayacak olan 3. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nde, seyahat filmlerinden tarihî görüntülere kadar birçok eser sanatseverlerle buluşacak.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ Murat Öztekin- Sessiz sinemanın farklı örneklerini sinemaseverlerle buluşturan Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri bu yıl üçüncü defa geliyor. Bu senenin ana teması ise ‘Yol ve Yolculuk’... Bu temayla, başlangıcı trenin hareket etmesine paralel olan sinemanın, seyahat vasıtalarıyla uzaklara taşınıp, yükselişine vurgu yapılıyor. Bu çerçevede festival boyunca yola ve yolculuğa dair birçok film ilk defa seyirci karşısına çıkacak. Meşhur prodüktör Jean Desmet’in araba ve yol filmleri seçkisine, komedilerden melodramlara, birbirinden farklı filmler gösterilecek. ‘Büyük İtalya Turu’ seçkisi ve ‘Denizin Çağrısı / Zew Morza’ da beyazperdeye yansıyacak. 

ChaplIn de var
Eskimeyen sessiz sinema devleri, Charlie Chaplin ve Buster Keaton’ın eserleri de festivalde seyirciyle buluşacak. Chaplin “Göçmen” filmi ile günümüzün en çetrefilli problemlerinden birini teşkil eden mülteciliğe dâhiyane bir bakış sunulacak. Festivalde sessiz sinemanın hep siyah-beyaz olduğu yönündeki algı da kırılacak. George Albert Smith tarafından 20. asrın başında gösterilen sinema tarihinin ilk renkli filmleri, beyazperdeye taşınacak. Yarın başlayacak ve üç gün boyunca devam edecek organizasyon, İstanbul’daki Akbank Sanat, İtalyan ve Fransız Kültür merkezlerinde seyirciyle buluşacak. 

Sessiz Osmanlı
Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri de ‘Osmanlı İmparatorluğu’ndan Görüntüler’. Bu bölümde bir kısmı ilk defa seyirci karşısına çıkacak sürpriz görüntüler yer alıyor. Bunlar, farklı film arşivlerinden derlenen İstanbul, Adana, İzmir ve Efes’in yüzyıl öncesine ışık tutan görüntüler. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun Cezayir’de 1837’de kaybettiği Konstantin şehrinin 1913’te çekilmiş görüntüleri de programda gösterilecek. Bir tarafta ordu bölüklerinin, diğer tarafta Orta Doğu’da çalışan Hristiyan misyonerlerin Osmanlı idaresi altında çektikleri filmler, tarihe farklı bir bakış açsısı oluşturuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...