Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Süs onların her şeyi

Süs onların her şeyi

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Van Kalesi Höyüğü’nde devam eden kazılarda 2 bin 700 yıllık 7 adet mezar bulundu. Antropolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılanlardan 3’ünün kadın mezarı olduğu anlaşıldı. Urartu’nun son kadınları çok zengin takılarla gömülmüş. Bulunanlar arasında boncuk kolyeler, fibulalar, monetler, çanak ve çömlekler, küpeler, yüzük ve bilezikler var.

Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartuların başkenti olan Tuşba’yı kuş bakışı gören Van Kalesi 3 bin yıldır görkemiyle ayakta kalmaya devam ederken, etrafında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise heyecanlandıran bulgulara ulaşılıyor. Bu yıl Van Kalesi Höyüğü’nde devam eden kazılarda 2 bin 700 yıllık 7 adet mezar bulundu. Antropolojik çalışmalar sonucunda bulunan 7 mezardan, 3’ünün kadın mezarı olduğu anlaşıldı. İHA muhabirine konuşan kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Konyar, bulunan takılı kadın mezarlarının höyük ortamında ilk defa karşılaşılan bir durum olduğunu belirtti. Devam eden kazılarda geç Urartu tabakasında yeni bir yapıyla karşılaştıklarını ifade eden Doç. Dr. Konyar, “Eski Van şehri, Van Kalesi ve Van Kalesi Höyüğü kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle İstanbul Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık 2 ayı aşkın bir süredir biz bu alanda 12 ayrı ekiple kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmaların sonuna geldiğimiz süreçte daha çok Urartu Mahallesinde kazı çalışmalarımızı yürütüyoruz. Geç Urartu tabakasında bir metropol diyebileceğimiz bir yapıyla karşılaştık” dedi.

“KADINLAR ÇOK ZENGİN”
Yeni bulguların kendileri için bir sürpriz olduğunu dile getiren Konyar, “Şu ana kadar 7 tane basit toprak mezarımız ortaya çıktı. Bunları bizlere farklı kılan gömü biçiminden çok taşıdıkları hediyelerdi. Urartu’nun son kadınları çok zengin takı armağanlarıyla gömülmüşler. Aralarında boncuk kolyeler, fibulalar, monetler, küpler, yüzük ve bilezikler var. Çok zengin bir takı kültürüyle karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

“ERKEKLER BEŞ PARASIZ”
Antropolojik çalışmalar neticesinde bulunan 7 mezardan 3’ünün kadınlara ait olduğunu anladıklarını belirten Konyar, kadınlara ait 3 mezarda birçok takı, çanak, çömlek bulunurken, erkeklere ait mezarlarda ise hiç bir şey bulmadıklarına dikkat çekti. Urartu’nun son kadınlarının daha seçilir olduğunu anladıklarını dile getiren Konyar, “Bir kadında 22 tane takı gelebiliyor ve bu da kadınların daha farklı gömüldüğünü ortaya koyuyor. Erkeklere ait mezarlarda da ne yazık ki hiçbir şey bulmadık. Kadınların bu noktada daha özgün olduğunu, daha seçilir olduğunu gösteriyor. Takılarıyla ve çanak, çömleğiyle gömülmüş kadınlara ait buluntular, daha çok Urartu mezarlığından geliyor. Bu höyük ortamında ilk defa karşılaşılan durum” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...