Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Turisti metcezir gibi kendine çeken ada Mont Saint- Michel

Turisti metcezir gibi kendine çeken ada Mont Saint- Michel

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Denizin çok yükseldiği zamanlarda ada görünümü alan Mont Saint-Michel’i geçen yıl 9,4 milyon turist gezdi.

Fransa’nın batısındaki Normandiya bölgesinde yer alan Mont Saint-Michel, metcezirin (gelgit) yarımadayı zaman zaman adaya dönüştürmesi ve Orta Çağ’ı hatırlatan mimarisiyle dikkati çekiyor. Mont Saint-Michel, Fransa’nın Normandiya bölgesinde Manş Denizi’nin kıyısında yer alıyor. Tarihî yarımadanın en önemli özelliklerinden biri metcezrin (gel-git) dünyada Kanada’dan sonra en belirgin şekilde görülebildiği yerlerden olması. Bu özelliğiyle geçen yıl 9,4 milyon turistin geldiği Mont Saint-Michel, başkent Paris’ten sonra en çok ziyaret edilen noktalardan biri oldu. Gelgitin şiddetli olduğu dönemde Mont Saint Michel, her gün iki defa adaya dönüşüyor, birkaç saat sonra tekrar kumsal üzerinde yükselen kaya görüntüsüne ulaşıyor. Etrafını çevreleyen koyda meydana gelen gelgitler sırasında su 15 metre yükselip alçalırken, deniz de adadan 15 kilometre uzaklaşıp yakınlaşıyor. Dünyada gelgit sırasında deniz seviyesinin en çok yükseldiği yer, 16 metre ile Kanada’nın Fundy Körfezi. Mont Saint Michel’de 21 Mart 2015’te gelgitin şiddeti 120 üzerinden 119 olarak ölçüldü. Bu tarihteki “yüzyılın gelgitini” yaklaşık 30 bin kişi izledi. Bir sonraki “yüzyılın gelgiti”nin 3 Mart 2033’te izleneceği belirtildi.

İnşaatı 900 yıl devam etti
709’da inşa edilen Mont Saint-Michel, Orta Çağ’da önemli siyasi ve entelektüellerin buluşma yeri olmasıyla dikkat çekiyordu. İnşası 10. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar devam etti. Bu dönemde mimari açıdan birçok değişikliğe uğrayan manastır, yaklaşık 80 metre yüksekliğe sahip. 15. yüzyılda Fransa ile İngiltere’yi karşı karşıya getiren “Yüzyıl Savaşı” sırasında Mont Saint-Michel’in çevresine, İngilizlerin saldırılarından korunmak için yüksek duvarlar inşa edildi. Fransız Devrimi’nden sonra 1793’den 1811 yılına kadar rahipler için hapishane olarak kullanılan yapı, 1874’te restore edildi.

20 MİLYON AVRO
2007’den bu yana bakımı için devlet tarafından 20 milyon avro harcanan Mont Saint-Michel, metcezir ve Orta Çağ’ı hatırlatan yapısıyla 1979’da BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne alındı. Bu arada, önemli Yunan filozoflardan Aristoteles’in eserleri ilk defa Mont Saint-Michel’de Yunancadan Latinceye çevrildi. Bu tercüme faaliyetleriyle Mont Saint-Michel’in 12. yüzyılın ikinci yarısında Aristoteles’in düşünce ve fikirlerinin Batı’da yaygınlaşmasında önemli rol oynadığı belirtiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...