İpek Yolu’nda sadece eşya taşınmadı!

İpek Yolu’nda  sadece eşya  taşınmadı!

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Tanınmış sanatçı Hikmet Barutçugil ve Çinli hattat Guang Jiang, sıra dışı eserlerini İpek Yolu sergisinde bir araya getirdi.

MURAT ÖZTEKİN

Ebru sanatına getirdiği yeniliklerle tanınan dünyaca meşhur ebruzen Hikmet Barutçugil, bu defa eserlerini Çin hat sanatıyla buluşturdu. Barutçugil, Çinli hattat Haji Noor Deen Mi Guang Jiang ile birlikte bir sene boyunca çalışarak ortak eserler meydana getirdi. Arapça harflerle yazılmış Çin hattı, Hikmet Barutçugil’in “barut ebrusu” olarak isimlendirilen eserlerine işlendi. Bu çalışmalar da “İpek Yolu Ebru ve Hat Sergisi” ismiyle Üsküdar Nevmekan Sahil’de görücüye çıkarıldı.
Sorularımızı cevaplayan usta sanatçı Barutçugil, tarihî İpek Yolu’nun son yıllarda tekrar gündeme gelmeye başladığını belirterek “İpek Yolu’nda sadece ticaret malları değil sanat da taşınmıştı. Estetik bilgiler ve değişik teknikler karşılıklı olarak öğrenildi. Biz de buna aktüel bir hatırlatma ile katkıda bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇİN HATTI EBRUYA DAHA UYGUN
Çin yazı sanatının bin 500 yıllık bir maziye sahip olduğunu hatırlatan Barutçugil “Çin’de hat ustalarını çok zor bir eğitimden geçiriyorlar. Sanatkârların kendinden geçercesine bir ritim yakalaması gerekiyor. Böyle biri olan Çinli sanatçı Haji Noor Deen’in yazı tarzı da bana çok çarpıcı geldi. O, Arapça harfleri kullanıyor ama eserleri Çin usulü ile fırçayla yazıyor. Bu yüzden Çin hat sanatı ebruya daha uygun” şeklinde konuştu.
Çinli sanatçı ile bir sene boyunca çalıştıklarını söyleyen Barutçugil “Hacı Nurettin benim ebrularımı Çin’e götürdü ve orada eserler meydana getirdi. Benim resim değeri olan ebrularımla onun sıra dışı hat çalışmalarını bir araya getirdik” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...