Atlardan hatlara bir yol bulunur

Atlardan hatlara bir yol bulunur

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Türklerin hayatındaki en vazgeçilmez hayvanlar olan atlar, geleneksel sanatlarla buluştu...

MURAT ÖZTEKİN

Sanatçı Süleyman Saim Tekcan, 30 yıllık çalışmalarını “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” adlı sergide bir araya getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin projelendirdiği sergi, 1.600 yıllık Şerefiye Sarnıcı’nın hem ihtişamlı hem de mistik atmosferinde görücüye çıkıyor. Osmanlının İstanbul’u almasının serginin ortaya çıkışı için asıl serüven olduğunu kaydeden sanatçı Tekcan “Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u alması, bizim Anadolu’ya at sırtında gelmemiz ve koca bir imparatorluğun kurulması at dediğimiz yaratık olmasaydı mümkün olmazdı. Onun için at çok mühim. Bu sebeple dünyada en fazla zirveye ulaştığımız sanatlardan biri olan hat sanatımızı atlarla buluşturmak istedim” diyor. Sami Tekcan; Çemberlitaş’ın aşağısında geçmişte “At Meydanı” denen yerde bir tak üzerinde 4 at heykelinin olduğunu, bu atların orijinallerinin şimdi Venedik’te bulunduğunu da hatırlatıyor.

MUAZZAM GÖRÜNTÜLER
Serginin Küratörü Mehmet Lütfi Şen ise Süleyman Sami Tekcan’ın 30 yıllık heykel ve gravürlerinden oluşan eserlerinin özel dizgilerle ziyaretçilere sunulduğunu anlatıyor. Şen “Süleyman Sami Tekcan, bu toprakların, bu coğrafyanın değerlerini, kendi değerlerini dünyanın en çağdaş diliyle ifade eden bir sanatçı” diyor. Sergi, 7 Ocak 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...