Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kahire'de Türk izleri

Kahire'de Türk izleri

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Mısır'ın başkenti olan Kahire'deki caddeler özellikle Osmanlı döneminden kalma tarihî yapılar dikkat çekiyor.

Mısır'ın neredeyse bütün şehirlerinde Osmanlı ve Memlük dönemine ait ev, cami, saray, çeşme gibi farklı yüzlerce tarihi esere rastlamak mümkün.
Memlük (1250-1517) ve Osmanlı (1517-1922) dönemine ait tarihi eserler, Memlüklülerin de Türk ve Çerkez olmaları nedeniyle Türklerden kalma tarihi eserler olarak kabul ediliyor.
Başkent Kahire'nin El-Ezher Üniversitesi, Hüseyin Camii ve Han Halili gibi tarihi yapılarının yer aldığı Derrase bölgesinin hemen bitişiğinde yer alan El-Muiz Caddesi, kubbeli camileri, eski ticaret merkezleri, medreseleri ve sebilleri ile bir Türk kültür hazinesi durumunda.
1979 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınan Fatımiler dönemi Kahiresi'nin merkezi konumundaki El-Muiz Caddesi, Emeviler, Memlüklüler ve Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor.

Kahire'de Türk izleri
Kahire'deki Hakim Bi-Emrillah Camii, Ahmed bin Tolon ve Amr bin As camilerinin ardından Mısır'daki en büyük üçüncü cami olarak kabul ediliyor.
Yapımına 989 yılında başlanan cami, 1013 yılında Altıncı Fatımi Halifesi Hakim Bi-Emrillah döneminde ibadete açılmış.
Fatımi Halifesi Amir Bi-Ahkamillah Ebu Ali Mansur tarafından 1125 yılında yaptırılan El-Akmar Camii, Kahire mimarlığı için birçok açıdan önem taşıyor.
Kendine has mimari özellikleri bulunan El-Akmar Camii'nin bezemeleri, sonraki dönemlerde inşa edilen birçok binaya örnek olmuş.

Kahire'de Türk izleri
Kayıtbay Çarşısı, Çerkez kökenli Memlük Sultanı Kayıtbay tarafından 1481 yılında yaptırılmış. Zamanında Şamlı tüccarların bulunduğu kapalı çarşı, askeri kışla ve otel olarak da kullanılmış.
Özellikle süslemeleriyle dikkat çeken çarşı, şu an Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı tarafından restore ediliyor.
Beyt es-Suhaymi (Suheymi'nin evi), Mısır Kültür Bakanlığı verilerine göre Osmanlı döneminden kalan Türk evleri arasında en sağlamı.
Tarihi ev, burada oturan son Türk, El-Ezher Üniversitesinin Türk öğrenciler için tahsis ettiği yurdun müdürü "Revak el-Etrak Şeyhi" Muhammed Emin Suhaymi'nin adıyla anılıyor.
Necmeddin Eyyubu Kubbesi, Eyyubi Devleti'nin son sultanlarından Salih Necmeddin Eyyub tarafından medrese olarak yaptırılmış. Tarihi yapıdan sadece minaresinin yer aldığı ön cephe günümüzde varlığını koruyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...