'Suriyeli çocuklardan bütün dünya mesul'

'Suriyeli çocuklardan bütün dünya mesul'

KÜLTüR - SANAT Haberleri

İç savaşta evine bomba düşen ve bütün resim çalışmalarını kaybeden Suriyeli sanatçı İbrahim el-Hasan, Türkiye’de açtığı sergide Suriye’de mağdur olan çocuklara dikkat çekti. Sanatçı “Bu durumdan sadece biz değil bütün dünya mesul” diyor.

MURAT ÖZTEKİN

Yüz binlerce insanın öldüğü, milyonların evsiz kaldığı Suriye’deki iç savaşın, en büyük faturası şüphesiz çocuklara çıktı; kimileri atılan füzelerle, mana veremedikleri bu dünyaya gözlerini kaparken kimleri yetim ve öksüz kaldı… O çocukların henüz bitmeyen bu dramı ise yine Suriyeli olan bir ressam tarafından tuvallere taşındı… İbrahim el-Hasan, Halep’te ressamlık yapıp üniversitede dersler veren bir sanatçıydı. Dünyanın farklı yerlerinde sergi açmıştı. Ancak Suriye’de iç harp başlayınca, rejim güçlerinin attığı füzelerden bir tanesi evine isabet etti. El-Hasan, şans eseri hayatta kaldı ancak eşyalarıyla birlikte bütün resim çalışmalarını da kaybetti. Bu trajedinin ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyeli sanatçı, savaş esnasında şahitlik ettiği Suriyeli çocukların dramını resimlerini taşıdı. El-Hasan’ın bu eserleri Bağımsız Sanat Vakfında açılan “Kaldırımdaki Çocukluk” isimli sergisinde bir araya getirdi. Biz de sergi açılışında buluştuğumuz sanatçı İbrahim el-Hasan ile yaşadıklarını ve sanatını konuştuk…

OTUZ BEŞ YAKININI KAYBETTİ
Savaştan evvel sanatla iç içe bir hayat yaşayan el-Hasan, Suriye’den kaçışını şu sözlerle anlatıyor: 2014’te evime Esad’ın attığı devasa füzelerden biri düşünce bütün emeklerim, resim çalışmalarım yok oldu. Devam eden iç savaşta 35 yakınımı kaybettim. Halep’te emniyet tamamen bitti. Öyle bir hâle geldik ki, içecek su bulmakta bile zorlanır olduk. Ben de ailemle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldım.
Savaş devam ederken çocuk ölümlerine şahit olan İbrahim el-Hasan “Şu an Suriye’deki bütün çocuklar aynı dramı yaşıyor. Evet, muhaliflerin kontrolündeki yerlerde birçok çocuk öldü veya yetim kaldı. Ancak Beşar Esad’ın kontrolünde olan bölgelerde de çocuklar ölüyor. Rejimin idaresindeki yerlerde mafyalar çocukları kaçırıyor. Bu çocuklar, tecavüze uğradıktan sonra katlediliyor. Nerede olursa olsun çocuk, çocuktur...”

GELECEĞİN TERÖRİSTLERİ…
Büyük bir tehlikenin kapıda oluğunu söyleyen Suriyeli sanatçı sözlerine şöyle devam ediyor: Eğer Suriye’deki yetim çocuklara da gereken dikkati göstermezsek onlar gelecekte çok tehlikeli kişilere dönüşecek. Dünyanın görmek istemediği bu çocuklar ileride suç işleyecekler, terörist olacaklar. Bu, cemiyet için büyük bir problem. Bu durumdan sadece biz değil bütün dünya mesul.
Bu sergiyi savaşın sonunda yetim kalan çocuklara bir hediye mahiyetinde çatığını söyleyen el-Hasan “Savaş boyunca çocukların ölümüne şahitlik ettim. Bu savaş artık sona ermeli. Suriye’de emniyetin sağlanması gerekiyor. Bunun için dünyadaki bütün devletlere mesuliyet düşüyor.” şeklinde konuşuyor.

Ülkemde menfaatler savaşıyor
Resim çalışmalarıyla dünyaya bir mesaj vermek istediğini söyleyen İbrahim el-Hasan “Suriye’de yaşananları ‘görsel bir yazı’ ile anlatmak istedim. Çünkü resim, bütün insanların anladığı bir lisan. Suriye’de neler yaşandıysa bunlar resimlerimde var” diyor. Ancak Suriyeli sanatçı ülkesindeki kaosun yakın zamanda çözüleceğine dair ümitlerinin zayıf olduğunu söylüyor:  Ülkemdeki savaşın kolay biteceğini zannetmiyorum. Çünkü milletlerarası sistem Suriye’deki insanların durumuyla değil menfaatleriyle
 alakadar oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...