Kitap şölenine 'kâğıt gölgesi'

Düzenleyen:
Kitap şölenine 'kâğıt gölgesi'

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Kâğıt ve kitap fiyatlarındaki artış TÜYAP’taki kitap fuarına gölge düşürdü. Okuyucular, istedikleri esere ulaşamamaktan yayıncılar ise yeni kitap basamamaktan yakınıyor.

MURAT ÖZTEKİN

Yeni kitaplar, yazarlarla tanışma fırsatı, konferanslar ve sanat faaliyetleri… Kitap fuarları, bu hususiyetleriyle kitaba az da olsa aşinalığı bulunan herkesi kendisine çekiyor. TÜYAP’ın tertiplediği İstanbul Kitap Fuarı da bu hususta akla ilk gelen organizasyonlardan... Önceki günlerde 37. defa kapılarını açan fuar, hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı ülkelerinden 800’e yakın yayınevini bir araya getiren devasa kültür şöleni âdeta…  Ancak bu sene kitap fuarı, ekonomik saldırı sonrası kâğıt ve kitap fiyatlarında yaşanan anormal artışın gölgesinde tertipleniyor. 

GELENEK YİNE DE YAŞIYOR

Geçtiğimiz günlerde neredeyse tamamı ithal olarak temin edilen kâğıt fiyatlarında %30’ların üzerinde zamlar meydana gelmişti. TÜYAP’ta her sene olduğu gibi kitaplara değişen nispetlerde indirim yapılıyor ancak daha evvel 20 liraya satın alınabilen kitapların, 30 liradan satışa çıktığı görülüyor. Yapılan fiyat artışları da kitap kurtlarının fuara olan rağbetini kırıyor. 

Sık kitap okuyan biri olduğunu söyleyen üniversite talebesi Mehmet Özdoğan “Artık sadece gerçekten istediğim kitapları alıyorum. Bugün fuardan iki tane kitap satın alabildim” diye konuşuyor. Geçen seneye kıyasla yarı yarıya daha az kitap aldığını söyleyen serbest çalışan Osman Tüfekçi ise “Bu sene fuarda aradığım fiyatları bulamadım. Ama yine de buraya gelmek bizim için eğlenceli bir gelenek” ifadelerini kullanıyor. 

Kitap şölenine 'kâğıt gölgesi'

KALABALIK VAR AMA...

Yayıncılar cephesinde ise durum farklı değil. Geçmiş senelere kıyasla okuyucuların daha az heyecanlı olduğunu söyleyen Profil Kitap’tan Osman Küçük “Kâğıt fiyatlarından ötürü maliyetler artınca, kitaplara zam yapmaktan başka çaremiz kalmadı. %25-30 gibi nispetlerde zamlar olunca satışlar düştü. Burada bir kalabalık var ama daha çok ders kitapları alaka görüyor. Normalde hafta sonu fuarın dolup taşması gerekiyordu ama böyle bir durum yaşanmadı” diyor.

“Yayınevleri olarak ciddi manada sıkıntı yaşamaktayız” diyen Babıali Kültür Yayıncılık’tan İsmet Demir de şöyle konuşuyor: Yapılan zamlar abartılı değil ancak fuara yansımasını önümüzdeki günlerde daha net anlayacağız.

Bir yayınevi çalışanı ise iptal ettikleri kitap projeleri yüzünden önümüzdeki aylarda yeni kitaplar basamayacaklarını kaydediyor. 

Kitap şölenine 'kâğıt gölgesi'

FUARDA NELERİ GÖRMELİ

İstanbul Kitap Fuarı, Büyükçekmece’deki TÜYAP fuar sahasında 18 Kasım akşamına kadar devam edecek. Bu sene “Onur Yazarı”nın Selim İleri olduğu fuarda birbirinden dikkat çekici faaliyet yer alıyor. Onlar bazıları şöyle:

Usta yazarlarla buluşma

Fuarda usta yazarlar Üstün İnanç ve Gürbüz Azak bugün 13.30’da Türkiye’de tefrika romancılık mevzusunu konuşacak. Sanat tarihçisi Talha Uğurluel, yarın 13.15’te “Dinler Tarihinin Başkenti Kudüs” başlıklı bir konferans verecek. 17 Kasım Cumartesi günü saat 15.45’te Bahadır Yenişehirlioğlu okuyucularıyla buluşacak. 18 Kasım Pazar günü 13.15’te ise yazarımız Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil “Osmanlıyı Anlamak” başlıklı bir mülakatla fuara renk katacak. 

Kitap fuarına eş zamanlı olarak TÜYAP’ta yapılan 28. İstanbul Sanat Fuarı’nda da (ARTİST 2018) onlarca sanatçıya ait çalışmalara görücüye çıkıyor.  Geçen ay hayatını kaybeden Ermeni asllı foto muhabiri Ara Güler de, fuarda açılan “Islık Çalan Adam-Ara Güler” sergisiyle anılıyor.

Kitap şölenine 'kâğıt gölgesi'

Yazar ileri’ye ‘onur ödülü’

Otuz yedinci yaşını “Hayatı Edebiyatla Kuşatmak” teması ile selamlayan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda “Onur Yazarı Ödülü”  önceki akşam Selim İleri’ye takdim edildi. Bu yıl “Deneyim” temasıyla sanatseverleri karşılayan 28. İstanbul Sanat Fuarı Sanatçı Onur Ödülü ise Alev Ebüzziya adına Sayın Yonca Ebüzziya’ya verildi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...