130 yıldır alem yapıyorlar

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
130 yıldır alem yapıyorlar

KÜLTüR - SANAT Haberleri  / İHA

Bursalı alem ustası Rıza Akbalış 130 yıldır bu mesleği yapıyor. Dünyanın her tarafına sipariş gönderdiklerini söyleyen Akbaş, yetiştirecek çırak bulmakta zorluk çektiklerini dile getirdi.

Bursa’nın Abdal Mahallesi’nde bulunan 80 yıllık dükkanında cami, minare, şadırvan, minber, kubbe alemleri ve şamdan yapan 57 yaşındaki zanaatkâr Rıza Akbalış, dünyanın her tarafından telefonla sipariş alıp kargoyla gönderiyor. Romanya, Macaristan,  Fransa, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve Amerika’ya sipariş veren Akbalış, Türkiye genelinde alem yapan sadece beş kişi kaldığını söyledi.  Kendi ailesinin 130 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyleyen Akbalış, "3 kuşaktır atalarımızdan kalan 130 yıllık mesleğimizi kardeşimle beraber sürdürüyoruz”

“ÇIRAK BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”

Ayrıca Turizm ve Kültür Bakanlığı’ndan devlet sanatçısı unvânını da aldım. Yaptığımız alemler bakır olduğu için 300 seneye kadar dayanıyor ve çürümüyor. En küçük alem yirmi beş santimden başlıyor, iki buçuk metreye kadar çıkıyor. Ulucami, Yeşil Cami, Orhan Cami ve Emir Sultan Camii’nin alemleri karardığı için onları da onardık. Son zamanlarda ise Allah ve Muhammed yazılı şamdanlar yapıyoruz. Yetiştirecek çırak bulmakta hakikaten zorlanıyoruz. Devletimizden hem maddî, hem de eleman yetiştirme bakımından destek bekliyoruz. Çocukların kaybolmaya yüz tutan mesleklere yönlendirilmesiyle bu iş çözülebilir’’ dedi.

130 yıldır alem yapıyorlar

 

 

Düzenleyen:  - KÜLTüR - SANAT
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...