Belkıs Balpınar: Dokuma tezgâhını tuval gibi görüyorum

Belkıs Balpınar: Dokuma tezgâhını tuval gibi görüyorum

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Anadolu kültürünün önemli miraslarından biri olan kilim dokuma tekniğini “art kilim” adıyla ilk defa güncel sanata taşıyan Belkıs Balpınar, eserleri Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, moda tasarımcısı Miuccia Prada ve yazar Ignazio Vok gibi isimlerin koleksiyonunda yer alan bir sanatçı. Balpınar bugünlerde ise bilim ile dokuma sanatını buluşturduğu eserlerini “Mikro-Makro” isimli sergisiyle Anna Laudel’de sanatseverlere sunuyor.

MURAT ÖZTEKİN

Sorularımızı cevaplayan sanatçı Balpınar, sanat tarzının ortaya çıkış hikâyesini şu sözlerle anlatıyor: Bu fikir birden bire oluşmadı. Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Vakıflar Halı ve Kilim Müzesinde uzun yıllar çalıştım. Vakıflar için Anadolu’da halı topladım ve halılarla ilgili kitaplar kaleme aldım. Ömrümü halı ve kilimle geçirdim. Sonra anneden kıza geçen o motifleri inceleyip, 1986’da kendi kilimlerimi ortaya çıkarmaya başladım. Şimdi yaptığım işlerde ise Anadolu motifleri artık yok.

Belkıs Balpınar: Dokuma tezgâhını tuval gibi görüyorum

BİLİM, SANAT GİBİ BİR ŞEY

Son sergisinde atomdan evrenin derinliklerine uzanıp, mikro ve makroevrenlere odaklandığını söyleyen Balpınar “Kuantum fiziğini araştırırken müthiş bir bilim okuru oldum. Parçacıkların devinimi beni görsel olarak etkiliyor. Bilim, zaten sanat gibi bir şey… Uzay da beni çok ilgilendiriyor. Zaten anlayabileceğimiz bir şey değil. Evren o kadar büyük ki büyüklüğü karşısında küçüklük hissine kapılıyorsunuz” diye konuşuyor.  
Balpınar “Dokuma tezgâhını bir tuval gibi görüyorum. Fırçam iplikler, tuvalimiz tezgâh. Bu devirde bildiğimiz tuval biraz demode olmaya başladı. Artık her şey sanatta kullanılabiliyor” ifadesini de kullanıyor.  “Mikro-Makro” sergisi, 10 Haziran tarihine kadar Anna Laudel’de görülebilecek.

Belkıs Balpınar: Dokuma tezgâhını tuval gibi görüyorum

DOKUMANIN KÖKENLERİ ANADOLU’DA

Belkıs Balpınar “Anadolu’nun kilim kültürü çok eskiye dayanıyor, bulunan en eski örnekler bu topraklara ait. Körtik Tepe’de MÖ 10 binli yıllardan kalma eserler bulundu. Yani 12 bin yıl evvel Anadolu’da dokuma kültürü vardı. Fakat biz başka şeylere odaklanmaktan bunun tanıtımını yapmıyoruz” diyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...