Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov Eskişehir'de

/ Kaynak: AA
Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov Eskişehir'de

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Bilgi Evi'ni, ve Kırgızistan Halk Çadırı'nı ziyaret etti.

Aytmatov, beraberinde 10 kişilik heyetle tarihi Odunpazarı evleri bölgesinde iki gün önce açılışı yapılan Cengiz Aytmatov Bilgi Evi'nin yanına dikilen babasının heykelini inceledi. Ertuğrulgazi Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu (TÜRKDEM) Başkanı Oral Büyüksarı'dan heykel hakkında bilgi alan Aytmatov, daha sonra Kırgızistan Halk Çadırını ve Cengiz Aytmatov Bilgi Evi'ni gezdi. Aytmatov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cengiz Aytmatov adına Eskişehir'de bilgi evi ve heykelinin açılmasının sadece kendisi için değil, tüm Kırgızistan halkı için onur ve mutluluk verici olduğunu söyledi. Böyle bir evin Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de açılmasını mantıklı bulduklarını belirten Aytmatov, Cengiz Aytmatov'un 12 Aralık'ta 85. doğum gününü kutlayacaklarını anımsatarak, şöyle konuştu: "Sadece Kırgızistan'da değil, onun okuyucuları, hayranları tüm dünyada yaşıyor. Özellikle Türklerin belki de en az Kırgızlar gibi Aytmatov'u okuyup, onu sevdiğini biliyorum. Bundan dolayı mutluluk duyuyorum. Yunus Emre, 'ölümden korkma ebedi yaşayacaksın' demiştir. Cengiz Aytmatov, insanlar onu okudukça, sevdikçe ebedi bizimle kalacak." Babasının heykelini çok beğendiğini de vurgulayan Aytmatov, "Güzel bir heykel oldu. Bana babamı anımsattı. Bu heykeli yapana 'eline sağlık' demek istiyorum" diye konuştu. Aytmatov, Bilgi Evi içindeki kütüphaneye konuşması için babasının kitaplarını hediye etti. Ziyarete Kırgızistan Atameken Partisi Genel Başkanı Ömürbek Tekebayev, Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Çınıbay Tursunbekov, Odunpazarı Kaymakamı Selim Parlar ve Kırgızistan'dan gelen sanatçılar da katıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...